Николина Ангелкова посети Разлог

14 януари 2020 | 15:45
0 коментара
Николина Ангелкова посети Разлог

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща днес в Разлог с кметът на общината инж. Красимир Герчев и представители на туристическия бранш от община Разлог. 

 На разговорите присъства областния управител Бисер Михайлов и народния представител д-р Емил Тончев. Министър Ангелкова акцентира върху развиващата се популярност и интерес към Разлог и района — село Баня и предлаганите услуги и възможности за балнео и спа лечение и рехабилитация, кулинарен туризъм и местните исторически и културни дадености. 

„Добра възможност за обектите в района е сключеният договор с всички 126 немски здравни каси и министерство на туризма за ползване на медицински и здравни услуги“, каза министър Ангелкова. 26 хотела в страната вече са успели да постигнат изискванията и министър Ангелкова призова хотелиери и управители на туристически обекти от района да се запознаят с действащата уредба и подадат документи за съвместна дейност с ползватели и потребители от немските здравни каси. Министър Ангелкова обяви, че община Разлог показва сериозни показатели в ръста на туризма и данните на системата ЕСТИ за последните три месеца на 2019 година показват, че се запазва увеличението на броя на нощувките, каквато е тенденцията от 2017-та година досега.

За представителите на бизнеса, ресорният министър обяви, че предстои промяна в наредбата за категоризация и прекатегоризация на обектите, и се предвижда така нужното облекчаване на административните изисквания за местата за настаняване и хранене.

Присъстващите представители на бизнеса отправиха въпроси към министър Ангелкова и кмета на общината за увеличението на 100 % на туристическия данък, както и за някои проблеми с прекъсване на електрозахранването и набирането на работна ръка. Кметът отговори, че средствата от увеличения данък, който вече е 1.20 лв. за петзвездни, 1.00 лв. за четиризвездни и 0.60 лв. за тризвездни хотели, ще бъдат използвани за подобряване на прилежаща инфраструктура, осветление, места за отдих и др., както и за разширяване възможностите на общината за участие в големи туристически изложения.

Областния управител Бисер Михайлов обеща съдействие по проблема с прекъсване на електрозахранването. Министър Ангелкова прие да бъде разгледан от експертите и евентуално включен в новата наредба за категоризация и въпросът със задължителното работно облекло на персонала, за по-добра визия при предлагания туристически продукт./БНР/


Добавете Вашия коментар!