Николай Вълканов: Доган винаги има таблици с формули в джоба си, много чете и много знае!

12 Март 2019 | 07:30
1 коментара
Политика

"При получаване на наградата казах, че тя е заслужена, защото в последните 6-7 години съм инвестирал над 400 милиона лева. Единствената ми чужда инвестиция е в Македония. Тя бе още преди Договора за добросъседство. И се оказа прозорлива".

Това заяви в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" Николай Вълканов, "Минстрой холдинг", КРИБ, който бе избран за "Инвеститор на годината". 

"Минстрой осигурява над 4000 работни места. Но важното е да ги задържиш тези хора. А това може да стане само като им плащаш добре и когато ги уважаваш – т.е. им осигуряваш добри условия на труд", заяви той като визира и конкретно "Горубсо Мадан". 

"В България има отлични условия за правене на бизнес. Защото има много хубаво законодателство, което дава възможност да работиш светло и чисто – 10% данък. Имаме отлична банкова система, страшно много ресурси и много ресурси по линия на Европа", заяви Вълканов и бе категоричен, че не е вярно твърдението, че тези условия са добри само за определени хора. 
"Бизнесът трябва да се отвори към обучението, а да не чакаме държавата да ни подготви кадри",допълни той. 

"Много се дразня като се каже "нямаме кадри". Трябва да внесем. И какво правим като ги внесем? Трябва да ги обучим. По-добре да обучим нашите. Ключът е да се осигуряват добри условия. При нас дори има наплив, а не недостиг", добави шефът на "Минстрой".

 

„Ахмед Доган винаги има таблици с формули в джоба си, носи ги със себе си където и да се намира. Прекарал съм доста време с него и знам, че той е много начетен човек, познават го и много хора от БАН. Почетният председател на ДПС например знае всички формули за производството на електроенергия, за водородното гориво. Доган е явление за нашата държава, аз никога не съм крил възхищението си от него“, разкри още проф. Николай Вълканов.

 

Той разказа колко много Доган чете, знае и може и затова, колкото и на някой да не му се вярва, той всъщност се запознава и разбира в съвсем различни сфери, включително и в производство на електроенергия.

 

Собственикът на "Минстрой" разказа за три идеи на Доган, които биха донесли големи приходи за България, ако бяха реализирани. Първата е за язовир Тунджа. Почетният председател на ДПС договорил огромни суми с турската държава, за да може водите на язовира да захранват южната ни съседка.

 

Втората идея е за прехвърляне на водите на река Места към каскада „Въча“, което, според екипите от експерти, работили по проекта, също би имало огромен ефект.

 

Третата идея е за изграждането на хидроенергийната каскада „Горна Арда“.

 

Според проф. Вълканов, Ахмед Доган ще развие ТЕЦ „Варна“, която купи преди няколко месеца. „Той е добър политик, но още по-добър бизнесмен. Често съм му казвал това“, обясни заместник-председателят на КРИБ.

По думите му, Доган винаги е на пулса на случващото се в държавата, пише писма до властта, когато е нужно. „Той не се е отказал от политиката, продължава да работи с ДПС“, каза още Вълканов.

 

Вълканов увери, че компанията му осигурява над 4000 работни места. "Но важното е да ги задържиш тези хора. А това може да стане само като им плащаш добре и когато ги уважаваш – т.е. им осигуряваш добри условия на труд", заяви професорът. Той припомни, че е взел фалиралото дружество „Горубсо Мадан“ преди 5 г. с 45 млн. задължения. А сега под земята там работят 50 машини, като всяка струва между 300 000 и 400 000 евро.

 

"Казват, че България била с най-ниски доходи. Но още преди 2 г одини аз заявих, че страната ни е и с най-много укрити доходи. И в онлайн търговията, и още много други сектори, за които съобщи финансовият министър Владислав Горанов. И се радвам, че се сещат за тях. Защото една държава се оправя с данъци и акцизи”, заяви още проф. Вълканов.

 

"С изсветляване на икономиката ще се подобрят доходите. Не може да има 700 хил. неосигурени. Не може да има осигурени на минималния осигурителен праг или да се плаща на ръка", каза бизнесменът.

Той бе категоричен, че в управляваните от него фирми всичко се плаща по карта, а работниците се осигуряват на пълната им заплата. „Казвам го с ръка на сърцето, защото сега ме гледат 4000 работници в „Минстрой холдинг“, заяви проф. Вълканов.

 

"В България има отлични условия за правене на бизнес. Защото има много хубаво законодателство, което дава възможност да работиш светло и чисто – 10% данък. Имаме отлична банкова система, страшно много ресурси и много ресурси по линия на Европа", заяви Вълканов и бе категоричен, че не е вярно твърдението, че тези условия са добри само за определени хора.

 

"Добри са за тези, които искат да работят светло и чисто", повтори и той.

"Втората ми любима тема е науката и образованието. Аз правя много за нея", каза Вълканов и обясни, че компанията му подпомага Минно-геоложкия университет, а също така стаж и работа за студенти от учебното заведение.

 

"Искаме 4 години на спокойствие – да няма проблеми в данъчната политика и за инвестиции. Защото ние инвестираме стотици милиони. Когато се срещнахме с ГЕРБ преди изборите, ние поставихме нашите условия и засега те ги спазват", обяви бизнесменът.

 

Той опроверга и твърденията, че липсват чуждестранни инвестиции, като даде за пример, че на въпросните награди за "Инвеститор на годината", повечето са били дадени на чужди компании. По думите му три четвърти от бизнеса в страната дори е чуждестранен.

 

"Не може да искаш развитие без инвестиции. Защото и на конгреса на "Подкрепа" говореха само за заплати. Но не може да искаш по-високи заплати без производителност", изтъкна Николай Вълканов.

 

Зам.-председателят на КРИБ коментира и сделката за Нова телевизия, която стана собственост на Кирил Домусчиев. „Двамата с брат му Георги се доказаха като добри бизнесмени. На покупката на Нова тв аз гледам като на бизнес и смятам, че това е добра инвестиция. Домусчиев ще развие медията добре, няма да залитне в крайности. Медиите са коректив на властта, но е най-добре да са български, за да отразяват най-важните неща в нашата държава“, заключи председателят на Българската минно-геоложка камара.

Добавени коментари

Въпрос публикува:
12 Март 2019 | 13:54
"Медиите са коректив на властта,но е най-добре да са български." Много хубаво,НО,когато са български ги яхат различни политически партии и почват да им слугуват,за да са добре.Нима ще отречете? Нали ги виждаме всеки ден! И Струма,и Пиринско,и в.Дума,и в.Сега и всички,всички...И е така.За да си добре ще трябва да обслужваш "нечии" интереси!

Добавете Вашия коментар

TOP