Николай Нанков: Фалшива новина е, че кипърска офшорка ще събира тол таксите

16 Май 2019 | 06:58
0 коментара
Политика

Започва тестовото изпитание на националната тол система. Проверено е таксуването и плащането. Системата трябва да тръгне на 16 август, заяви проф. Олег Асенов от Национално тол управление.

Превозвачи и МРРБ ще имаме среща при премиера утре сутрин, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. „Убеден съм, че ще постигнем съгласие по всички спорни моменти, както и върху тарифирането”, добави Нанков.

„Появиха се спекулации, че офшорна кипърска фирма ще събира тол таксите. Това е абсолютна спекулация. Договорът не е в сила. Пари от България през офшорни фирми, няма да изтичат”, категоричен е заместник-министърът.

Не за първи път АПИ е обект на фалшиви новини. Няма да позволя да се хвърлят такива лъжи. Няма офшорна компания. Тол системата се управлява от Националното тол управление, което е структурно звено на Пътната агенция, категоричен е и председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.

Има заявление за трети участник, който да участва в конкурса за събирането на таксите. „Очаквайте следващите дни да имаме и още един доставчик за събиране на таксите“, съобщи още Николай Нанков.

Подробности около бъдещите тарифи за тол системата ще станат ясни в четвъртък при срещата с премиера в Министерски съвет. Заместник-министърът напомни, че данните са предложение от експертите на Световната банка. По време на срещата превозвачите ще бъдат изслушани за аргументите им относно твърденията, че ще има шокови цени.

Браншът иска 6 месеца тестов период. Според Нанков искането е изпълнимо. Този въпрос също ще получи отговор по време на срещата в МС. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP