Николай Георгиев: Единственият шанс да се случи строителството на АМ "Струма" е да се избере вариантът с разделянето на двата пътни потока, защото само при него е възможно да усвоим средствата от Европа

11 Септември 2017 | 11:57
0 коментара
Общество

Кметът на община Кресна Николай Георгиев в ексклузивно интервю дни преди днешното общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на инвестиционното предложение за обект: „Подобряване на трасето на лот 3.2 на АМ „Струма".

Г-н Георгиев, дни преди общественото обсъждане се появи информация, че на последното заседание на Общинския съвет е взето решение, че подкрепяте варианта Г20 за цялостно изтегляне на АМ „Струма“ далече от Кресна. Защо решихте така?

Няма такова решение, това са инсинуации. На сесията на 4 септември обсъждахме различните варианти. Един от съветниците се изказа в подкрепа на Г20, друг – за Г10,50, трети за тунел… И до никакво становище не се стигна. Реши се да се изготви декларация, която все още не е факт и в която може да бъде написано единствено, че нямаме общо становище.

Вижте, за всички хора в общината е изключително важно да се направи магистралата. Ние тук сме най-потърпевши от тежкия трафик на Е-79, който буквално цепи града на две. Това е най-натовареното шосе в цялата област и дори в Югозападна България. Затова няма човек в Кресна, който да не желае час по-скоро да се направи АМ „Струма“. Колкото до това кой вариант да бъде, хората ще си кажат мнението, а държавата е тази, която ще реши.

Добре, а лично Вие имате ли позиция кой е най-удачният вариант?

Водил съм много разговори на различни нива в държавата и с неправителствени организации и експерти. И считам, че единственият шанс да се случи строителството, е да се избере вариантът с разделянето на двата пътни потока, защото само при него е възможно да усвоим средствата от Европа. Приемам, че трябва да се предприемат действия за реализацията му. Факт е също така, че той е в най-висока степен щадящ и за околната среда, което никак не е за пренебрегване.

Ясно е, че когато разсъждават по темата, повечето хора в Кресна мислят за това, кое ще им гарантира, че няма да изгубят дребния бизнес покрай пътя. Вие водил ли сте разговори с управляващите по въпроса?

Да, разбира се. Моята основна задача като кмет е да защитавам интересите на местното население и съм го направил. Имам обещанията и съм видял, че плановете за източното трасе Г10,50 гарантират, че край Кресна ще се обособят два терена – единият от 17 декара, другият от 9 декара, с възможност да се разширят, където ще бъдат направени зони за отдих, на които ще се разположат търговските обекти. От Агенция „Пътна инфраструктура“ ни увериха, че там ще има и електричество, и вода, и пречиствателно съоръжение – всичко необходимо. Така че всеки, който иска, ще се премести. Освен това е предвидена и връзка със срещуположното трасе, която да дава възможност на пътуващите в отдалечената посока да слязат да пазаруват или да починат. Пътният възел ще бъде само на 1 км от Кресна. Така че не виждам причина бизнесът да се притеснява.

Дори мисля, че той ще бъде ликвидиран, ако АМ „Струма“ изцяло се изтегли, а сегашното шосе остане като дублиращо, както предвижда вариант Г20.

Попитахме кмета на Симитли, ще попитам и Вас – как си обяснявате това, че еколозите преди настояваха за тунел, сега за изтегляне на магистралата в двете посоки и винаги са против това, което иска и може да направи правителството?

Ами, те не са се отказали от тунела. И в момента върви подписка, но какво да Ви кажа – това е една голяма манипулация за хората.

в-к "Строител". Автор на статията: Теодор Николов

Добавете Вашия коментар

TOP