Николай Бареков с отворено писмо до българските медии за КТБ, Яне Янев и фабриките за фалшиви новини

26 Юли 2017 | 09:53
0 коментара
Общество

Николай Бареков с отворено писмо до българските медии, журналисти и обществеността... 

Опитът на прокуратурата да стартира делото „КТБ” създаде нови поводи за гнусотии, инсинуации и клевети по мой адрес. Превръщането ми в свидетел, благодарение на един хвърчащ лист от  „халваджийски тефтер“, предоставен от партийната централа на РЗС и злополучният политик Яне Янев, даде поводи на „фабриките за фалшиви новини” да започнат свободни интерпретации по мой адрес.

Целта е една и твърде прозрачна. Зад широкия гръб на „медийната звезда” Николай Бареков да се скрият всички  виновници за грабежа на КТБ, а разграбването да продължи в следващите месеци с пълна сила. Интелигентните хора разбират, че в мое лице няма нито виновник за грабежа на банката, нито свидетел, защото никога не съм бил в никакви управителни органи или във взаимоотношения с членове на такива на КТБ и на надзорните държавни органи - БНБ и КФН.

Класическият компромат срещу мен е подаден от основната маша по това време на моя основен политически опонент. За разлика от много други политици, няма нито един документ или сведение, което да ме уличава в каквито и да е нерегламентирани отношения с подсъдимия банкер Цветан Василев или с институцията, представлявана от него до 2014-а година.

Напротив, аз съм единственият бъдещ тогава политик, който, ако е имал някакви взаимоотношения с фирми, близки до КТБ, то те са били законово регламентиран,  посредством публичен трудов договор.

Както е известно, бях директор на Новините на ТВ7 и съвсем за кратко Изпълнителен директор на телевизията,  за което съм си получил договорените възнаграждения и съм си платил дължимите към държавата данъци в размер на над 450 000 лв. Това е доказано и потвърдено чрез щателна проверка на моите трудови доходи 5 години назад от българската прокуратура и НАП. Държа да подчертая, че заплащането ми бе обвързано с рейтинга на телевизията, която тогава дишаше във врата на конкурентите си със сто милионни годишни бюджети БТВ и Нова телевизия.

Ще декларирам и пред съда, както съм го декларирал и доказал с документи пред прокуратурата, че никога не съм получавал „бонуси, премии или рушвети” в плик или по банков път, измислени от клеветите на Яне Янев и неговия господар, нито от КТБ, нито от ТВ7, нито от други, свързани с тях фирми. Единствените ми трудови правоотношения с телевизията са били на основата на 5-годишен мениджърски договор за управление, който беше разтрогнат предсрочно още след първата година, с платени към него част от дължимите заплати под формата на неустойки, което няма нищо общо с термините „бонуси, премии или рушвети”.

Към писмото прилагам и двамата ми договора за управление на ТВ7 и Нюз7, както и условията ми на заплащане и разтрогване. Те са десетгодишни. Още през 2014-а година са депозирани от мен в прокуратурата в качеството ми на „свидетел” и са на нейно разположение, заедно с документи, удостоверяващ платените от мен дължими данъци към държавата в размер на над 450 000 лв. Както добре виждате, те не са подписани нито с Цветан Василев, нито с КТБ.  И в разрез с изрично поисканите от Борда на телевизията и подписани клаузи за конфиденциалност, те бяха пуснати в публичното пространство нарочно от новия мениджмънт на телевизията – този път назначен лично и под контрола на Цветан Василев след падането на КТБ.

Никога не съм бил властта.  Никога не съм се докосвал дори до политическа корупция. Към мен не са тръгвали и до мен не са стигнали никакви пликове пълни с каквото и да било нито лично от г-н Цветан Василев, нито от неговите мними и обществено известни посредници.

При прекратяването на трудовите ми отношения с ТВ7, аз наистина получих някои срамни оферти от страна на тези посредници. Като например да си получа дължите суми без да плащам данъци, включително и доходите, с които съм си закупил жилището, в което живея. Тези предложения бяха категорично отхвърлени от мен като възможност. Останах с чиста съвест и морал пред данъчните служби и българските граждани.

За разлика от мен обаче, десетки бяха политиците и държавните служители, които се редяха пред очите ми на опашка пред кабинета на Цветан Василев и дори се унижаваха да го чакат цели дни и нощи, за да ги приеме, макар и за 5 минути, но да си тръгнат ощастливени след това. 

Сред тези политици има много известни имена на членове на почти всички партии, членуващи в парламента, в това число  както на патриотични партии, така и на БСП. Сигурен съм, че техните имена са сред 400-те свидетели на прокуратурата, но от „политическа коректност” са спестени. Това обаче не е коректност, това е срамно блюдолизнечене спрямо силните на деня.

За да обобщя мога да кажа, че не повече от двама/трима са политическите лидери, които не са били на хранилката на КТБ и на Цветан Василев, но това, за жалост, не важи за много от техните съпартийци.

 

Без да коментирам компетентността и професионализма на прокурорите-космонавти, задавам следния въпрос – Кой е виновен и кой е невинен – този, който е имал трудови правоотношения като журналист с телевизия, която се оказва, че има връзка, макар и посредствена със собственика на банката КТБ,  или тези политици, които са прибирали тлъсти рушвети в пликове и кашони, знаейки много добре от кого ги прибират и срещу какви услуги го правят?

Що се отнася до хипотетичните, според компромата на Яне Янев, цифри, които ужким били отишли до моята тогава партия ББЦ, аз ще ви задавам контравъпрос – Ако ББЦ беше толкова богата партия, колкото са техните фантазии, и разполагаше с такива нечувани финансови ресурси, дали нашите депутати щяха да бъдат  разграбени за жълти стотинки от управляващите и партиите на статуквото в миналия парламент, дали тази партия, която получи одобрението на половин милион българи заради програмата си, щеше да бъде унищожена толкова бързо и зрелищно само в рамките на няколко месеца? Интересно е дали всезнайкото Яне Янев не е пропуснал да уведоми настоящия премиер надлежно със списъци и листове колко от днешните негови коалиционни партньори са били „клиенти” на Цветан Василев и КТБ в период на дълги години, защото в прокуратурата има много информация за това.

Всичките ми доходи, имоти и сдружения, в които членувам и участвам, включително и моята партия, по сигнали, подадени моите душмани, бяха щателно проверени. В заключението на компетентните органи никъде не бях уличен в нито едно финансово или данъчно нарушение. Моята партия ББЦ също е минала всички надлежни проверки на Сметната палата през последните три години без нито една забележка. В нашата дейност никога не сме прокарвали лобистки закони или пък защитили грабителите на КТБ. Напротив, аз съм срещу олигархията и за смяна на отвратителното политическо статукво. От там идват и моите проблеми.

С какво съм виновен аз – с това, че докато съм си изкарвал парите с честния си труд като журналист и мениджър в ТВ7,  някой е обирал зад гърба на вложителите и продължава да обира банката КТБ – символ на безподобния български преход?

Когато прокуратурата ме покани за свидетел преди три години, с договори и документи аз разобличих лъжите на Яне Янев. С гордо вдигната глава ще присъствам в съдебната зала, за да разкажа за своята трудова дейност в ТВ7 и да допринеса с информацията, която разполагам за нерегламентираните връзки на политици със собственика на банката. Отново повтарям, десетки бяха политиците, в това число и бившият премиер Иван Костов, лидери на патриотични партии, сегашни министри, видни опозиционери, включително и самият г-н Яне Янев, които с часове дремеха в офиса или пред вратите на Цветан Василев.

Разбирам, че с моята значимост на обществена сцена прокуратурата цели да създаде предварителни нагласи към делото КТБ и съвсем нормално да призова „звезди” като мен, Тити Папазов и Влади Въргала в този иначе и без това шумен процес. Нали общественото мнение  трябва да се подгрява колкото и да е пошъл спектакълът след това. Моята фигура, подложена на безпрецедентни атаки от статуквото и медиите през последните три години, е удобна за тази цел, но също така и шумът, който се вдига по мой адрес, служи само за да прикрива разграбването на имуществото на КТБ, което тече и в момента.

Макар и с изключително натоварен график в Европейския парламент и ангажиран с многобройни дипломатически мисии по света,  оставам на разположение, когато бъда поканен по надлежния ред, да се явява в съда и още един път, за да разоблича всички душмани и хулите на мен и моята партия, които изпълниха мръсна политическа поръчка.

 Вие,  медиите, станахте съучастници в „грабежа на века”, защото подемахте хвърлените трохи по адрес на невинни хора като мен, а зад вашата пушилка истинските разбойници поделиха имущество и активи за милиарди левове.  Ако аз бях участник във властта последните три години,  всички виновници за бутането и разграбването на КТБ и участниците в политическата корупция в България  щяха да бъдат разобличени и извадени завинаги от политическата сцена. Ето затова бяха атаките срещу мен и затова те продължават и към настоящия момент.

Най-активни автори на тези атаки са групата медии от т.н „фабрика за фалшиви новини”. Когато собствениците на „Капитал” и „Клуб Z” биват обвинявани от българската прокуратура за кражби и грабежи за стотици милиони, тогава прокуратурата според тях лъже, а когато прокуратурата кани мен като свидетел на едно дело, тогава те използват тези аргументи, за да я цитират и омаскаряват името ми. Двойният стандарт на тези медии, начело с „медията-майка” на всички фалшиви новини „Медиапул”, има за цел крадци и разбойници като техните собственици-олигарси Иво Прокопиев и Огнян Донев никога да не стигнат до правосъдие и затвор, а хората да се занимават с беззащитни жертви като мен.

В лично качество нито съм натрупал милиони от работата ми като журналист и мениджър, нито съм натрупал милиони от разграбването на КТБ, нито съм забогатял като европейски депутат. За моя чест от политиката ще изляза много по-беден, отколкото влязох в нея и се надявам да бъда пример за други политици, които биха искали да запазят морала и честта си. 

Добавете Вашия коментар

TOP