Независим прокурор ще разследва главния прокурор

07 Декември 2019 | 18:02
0 коментара
Общество

Създаваме нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспектората на ВКП. Той ще се избира с мнозинство от 2/3 на прокурорската колегия. Мандатът му ще е 7 г.

Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на извънредното заседание на МС.

То е предизвикано от препоръките на Венецианската комисия и желанието на държавата ни да се съобрази с тях.

Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтересованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо. Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор, допълни Борисов.

Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор, обяви премиерът.

 

 

“Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии. Ние сме били против увеличението на партийните субсидии. Не можахме да направим кворум, за да приемем бюджета. Когато гласувахме субсидиите, се появиха 30 души. Изненадващо някои партии се интересуваха само от това. За мен бюджетът беше по-важен, предприятията да бъдат спокойни. Пред мен стоеше само едно: или приемаме бюджета с предложението на БСП, или си търсете мнозинство. Гласувахме партийните субсидии само, за да можем да приемем Бюджет 2020, но обсъжданията остават”, заяви Борисов.

В първите минути на заседанието правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че съобразявайки се с препоръките на Венецианската комисия няма да се търси наказателна отговорност на председателите на ВКС и ВАС, но ще може да бъде реализирано разследване на главния прокурор.

“Така ще докажем, че няма да се засегне независимостта на съдии”, мотивира предложението си Кирилов. Борисов коментира и темата с партийните субсидии.

“Ние сме против, след проведен референдум, да се увеличават партийните субсидии. В парламента се предизвика криза, беше прекъснато заседанието на парламента. След разговори с финансовия министър и Валери Симеонов, защото нямахме кворум да приемем бюджета. След като гласувахме субсидиите, 30 точки бяха приети за 1 час”, коментира премиерът  и призна, че са подкрепили предложението на БСП под натиск и заплаха бюджетът да не бъде приет. Той заяви, че не е могъл да остави под въпрос повишението на заплатите с 10%, както и субсидирането на държавни дейности.

Борисов попита на каква база е определена цената от 8 лв. на получен глас и поиска да се създадат правила за какво да бъдат харчени тези пари. “Колко да е субсидията. Искам да се върнем на този дебат. Както и за какво да се харчи субсидията”, каза още той. Той обяви, че ще предложи по време на избори изявите на партиите по БНТ и БНР да са безплатни. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP