Неврокопският митрополит Серафим отслужи празничната литургия в храм "Св. Пророк Илия" в с. Рилци

20 Юли 2019 | 18:14
0 коментара
Култура

Неврокопският митрополит Серафим отслужи празничната литургия на днешния Илинден в храм "Св. Пророк Илия" в благоевградското село Рилци, предаде наш репортер.

Заедно с отец Петър Стефанов, те благословиха миряните, събрали с в храма за да отдадат почит на пророка и запалят свещичка за здраве и благополучие.

Кметството на село Рилци в община Благоевград и черковното настоятелство към местния храм "Св. Прирок Илия" в Рилци организираха днес традиционен събор по случай Илинден.

В черковния двор отрано започна приготвянето и на традиционния курбан, който бе раздаден по обед за здраве на жителите и гостите на селото, които седнаха на обща трапеза. Всеобщото веселие се очаква да продължи до късно вечерта с фолклорна и музикална програма.

Традицията да се чества Илинден се утвърждава през последните години, след като бе построен храмът "Св. Пророк Илия", разказа местният жител Кирчо Андонов, който бе един от майсторите на днешния празничен курбан.

Той отбеляза заслугите на един от първите кметове на Рилци след демократичните промени - Сотир Михалков, за това честване на Илинден, превърнало се в най-големия празник на селото.

Добавете Вашия коментар

TOP