Неврокопският митрополит Серафим направи първа копка на храм в благоевградското с. Изгрев

17 Октомври 2016 | 07:35
0 коментара
Общество
Неврокопският митрополит Серафим направи първа копка на храм в благоевградското с. Изгрев

Храмът вече започва да „изгрява” над селището ни. Това споделиха жители на благоевградското с. Изгрев след празничния водосвет и символичната първа копка, които направи Неврокопският митрополит Серафим в неделя.

Владиката взе кирката и даде символичен старт на строежа на светата обител пред стотици жители и гости на събитието, което местните хора са чакали десетилетия наред.

„Имаме радостта от началото на изграждането на православен храм. Да се благослови трудът на всички. Църквата е високо над къщите. Тя ще се вижда отвсякъде, а камбаните ще се чуват от всички. Нека е като запален светилник, които стои на върха на планината. В светлината му да гледат всички, защото това е Христовата светлина”, каза в словото си митрополит Серафим. Той призова миряните в Изгрев да дадат своята лепта и своя труд от любов и сърце за бързото построяване на храма. „Защото така този молитвен дом ще ви е по-свиден, по-скъп. А не някой с материални възможности да дойде отвън и да го изгради. Вярвам, че бързо ще върви градежът, за да го осветим готов този храм. Да се освещават в него човеците, да получат в него божията благодат, църквата да се ползва за богоугодна и човекоспасителна потребност”, каза още владиката на миряните. Кметът Йордан Китанов не можа да скрие сълзите си, както и много други негови съселяни, които години наред се бориха Изгрев да има собствена църква.
%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b5%d0%b2-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2

Теренът, където ще е храмът, бе собственост на земеделското министерство, което проведе търг и Църковното настоятелство го купи. Светата обител ще носи името „Свети Иван Рилски-Чудотворец“. Икона на светеца им подари игуменът на Рилския манастир – Евлогий, който обаче не можа да присъства заради други ангажименти. Църквата ще е с площ от 120 квадратни метра, само изграждането му в груб строеж ще струва към 40 000 лева. С другите дейности, оборудването и изографисването сумата ще достигне 100 000 лева. „Надяваме се на финансова помощ от миряни, бизнесмени, община Благоевград, държавата, Българската православна църква. Тази църква ни бе обещавана от управници, политици и депутати, но само по избори. След това си оставахме с мечтите за храм, в който да запалим свещ и да се помолим на бог. Затова взехме нещата в собствените си ръце”, заяви кметът на селото.  

%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%bc-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82

Проектът за църквата вече е изработен. Всяка сутрин слънчевите лъчи ще осветяват първо храма. Защото мястото за молитвения дом не е избрано случайно. Сянката му ще пада върху населеното място и ще го пази от злото.Kmeta.bg

Добавете Вашия коментар

TOP