Невероятно, но факт! Истинска битка за титлата в Германия

13 Октомври 2017 | 10:00
0 коментара
Спорт

Може и да не е за вярване, но в Бундеслигата най-сетне имаме истинска битка за титлата. Байерн изглежда уязвим, както му се случва рядко, а това пък съвпадна с възхода на освежения тим на Борусия (Дортмунд).

В повечето време представата на хората с Бундеслигата може да се опише с перифразиране на прословутата фраза на Гари Линекер за футбола и Германия. Във варианта, описващ немския футболен шампионат, той би звучал така: „22 души гонят топката за 90 минути, а накрая Байерн винаги печели титлата".

През последните пет сезона малцина се съмняваха, че баварците ще станат шампиони. Това обаче се промени с началото на този шампионат. След победата на Борусия (Дортмунд) в последния домакински мач от първенството от южната трибуна на „Сигнал Идуна Парк“, известна като „Жълтата стена“, се скандираше: „Кой ще стане шампион на Германия? Борусия!“ Поне в Дортмунд хората повярваха, че имат изключително големи шансове за първото място в класирането.

Рецептата за успеха

След седем изиграни кръга „жълто-черните“ нямат загуба и са допуснали само два гола. Така в момента Борусия (Дортмунд), а не Байерн, определя стандарта за първото място. Дори в самия клуб има еуфория и шампионско настроение. То е обхванало и звездата Марко Ройс, който се възстановява от поредната си контузия. „Борусия (Дортмунд) ще стане шампион“, беше категоричен германският национал съвсем наскоро.

„Тичай, преследвай, бъди агресивен, вкарвал голове, не допускай такива“, това е описанието за успешното представяне на „жълто-черните“ на халфа Нури Шахин. Той направи изявлението в интервю за телевизионния канал „Sport 1”.

Едва ли има по-елементарно обяснение на цялата футболна философия на треньора Петер Бос. 53-годишният холандец пое отбора през лятото, но едва ли самият той е вярвал, че играчите толкова бързо и гладко ще се приспособят към неговата система на игра. Дори когато застана начело на тима, той призова феновете и медиите за търпение. Резултатите обаче са налице и по-рано от очакваното, включително и някои гръмки победи – като разбиващото 6:1 над Борусия (Мьонхенгладбах) в шестия кръг.

„Това е продължителен процес, който никога няма да приключи“, заяви Бос на въпрос относно развитието на отбора. Тактиката на холандеца в голяма степен напомня на стила на Борусия от времето на Юрген Клоп, който донесе на клуба две поредни шампионски титли и една Купа на Германия.

Спокойствието се завърна

Не само победите, но и спокойствието се завърна в съблекалнята на тима от Дортмунд, след като там обстановката беше доста нажежена в последната година. На първо място това стана заради раздялата с предишния треньор – Томас Тухел. Това беше момент, в който двете страни си отдъхнаха, тъй като се виждаше край на постоянната борба за надмощие на два силни характера – на Тухел и на изпълнителния директор Ханс-Йоахим Вацке.

След това дойде и раздялата с младата звезда Усман Дембеле, който отказваше да играе, за да му бъде позволен трансфер в Барселона за преследване на по-голяма заплата и повече успехи. Така в Борусия изведнъж се завърна спокойствието, а бурите останаха като спомен от метеорологичната прогноза.

В същия момент спортният директор Михаел Цорк запази хладнокръвието в клуба, тъй като успя да намери перфектния заместник на Дембеле – Андрий Ярмоленко. „С изявите си на клубно ниво и в националния отбор Ярмоленко отдавна демонстрираше, че има качествата за по-сериозно първенство“, коментира наскоро Цорк. Малко след първите изяви на украинеца за Борусия (Дортмунд) доста от феновете на тима започнаха да споделят мнението, че Ярмоленко е попадение в селекцията.

Повече дълбочина, повече качество

В момента съставът на Борусия има и повече дълбочина, отколкото през последните сезони. Това означава, че Бос може да прави ротации, без да се притеснява, че ще има загуба на качество в представянето. Освен Ярмоленко, друго ново попълнение в офанзивен план се представя силно – Максимилиан Филип. Бившият нападател на Фрайбург вече има четири гола. Новият централен защитник Йомер Топрак (взет от Байер Леверкузен) има важна роля в това, че „жълто-черните“ допуснаха само два гола в първенството до момента. Дори Марио Гьотце, който се възстанови от продължително лечение, започна да връща формата, която преди години го превърна в звезда на Борусия.

Хайнкес: „Предстои ни много работа“

Какво да кажем за Байерн? Фаворит за титлата през лятото, но стартира колебливо и предизвика невиждана криза на „Забенер Щрасе“ (адресът на централата на баварците). Непостоянното представяне и липсата на изяснена игрова философия намериха своето олицетворение в тежката загуба от ПСЖ в Шампионската лига. Като прибавим към това и петте точки изоставане от Борусия (Дортмунд) – ето какво доведе до уволнението на Карло Анчелоти.

Байерн нямаше бърз отговор за заместник на италианеца, но успя да върне Юп Хайнкес. Специалист в спасяването на баварците в трудни ситуации. “Вярвам, че ще променя отбора, но най-важното е, че играчите ще върнат увереността в силите си“, сподели 72-годишният специалист при представянето си.

„Предстои ни изключително много работа. Първата ми задача е да възстановя реда в отбора“, допълни ветеранът, известен като „Осрам“ (на марката електрически крушки), заради почервеняването на лицето му в моменти на силно вълнение.

Последният път, когато Хайнкес пое Байерн в момента на криза, той изведе тима до требъл – титла, купа на Германия и триумф в Шампионската лига. Запитан за целите си по време на четвъртия си престой в клуба, Юп Хайнкес предпочете да хвали конкурентите в първенството: „Борусия има пет точки аванс след седем кръга. С начина по който играе, ще бъде много трудно да бъде изместен от първото място. Поставянето на цели в този момент, няма да доведе до нищо съществено.“

Борусия (Дортмунд) има нужда от подкрепа

Първите няколко седмици от първенството показаха, че Байерн не е непобедим. Юлиан Нагелсман и Хофенхайм взеха баварския скалп в третия кръг, а Волфсбург и Херта спечелиха по една точка срещу гранда от Мюнхен. Именно отбори като Хофенхайм и РазенБалшпорт (Лайпциг) могат да осигурят на Борусия (Дортмунд) подкрепата, от която се нуждае, в борбата за титлата. Двата тима са достатъчно силни, за да окажат сериозна съпротива и да откраднат точки от Байерн. Да, но това се отнася и за мачовете им с „жълто-черните“. Точно такава среща предстои в събота, когато „червените бикове“ от Лайпциг гостуват в Дортмунд.

Докато Байерн продължава да губи точки, Борусия също може да има проблеми, тъй като все още не е завършен отбор. Въпреки че допуснаха само два гола в първенството, дортмундци са уязвими в отбрана и допускат доста удари към вратата на Роман Бюрки. Ако тази тенденция продължи, със сигурност „жълто-черните“ няма да запишат сезон без загуба. Сигналите за това се видяха в представянето на отбора в Шампионската лига и загубите от Тотнъм и Реал (Мадрид).

Състезание с повече от двама участници

Борусия (Дортмунд) в момента е в по-добри позиции да атакува титлата, отколкото през последните пет години. Много неща вървят гладко за „жълто-черните“, а много други не се развиват според плановете на Байерн. Но Петер Бос е сигурен, че битката за титлата не е състезание между двама участници.

„Не мисля, че трябва да обръщаме внимание само на Байерн. Хофенхайм играе силно, а РазенБалшпорт (Лайпциг) не бива да бъде отписван. Има няколко кандидати за титлата, с които трябва да се внимава“, сподели наскоро холандският треньор на Борусия пред „Билд ам Зонтаг“.

Истинска битка за титлата в Бундеслигата, в която участват повече отбори? Мнозина фенове ще бъдат щастливи, ако Петер Бос се окаже прав!
Томас КЛАЙН, „Дойче Веле“
превод Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ

Добавете Вашия коментар

TOP