Нено Димов очаква мотивите на ВАС за парк „Пирин“

08 Март 2019 | 14:29
0 коментара
Общество

Принципната позиция на министър Нено Димов, че плановете за управление на националните паркове не би трябвало да подлежат на екоооценка, остава и след днешното решение на Върховния административен съд. Според решението на съда, актуализацията на плана за управление на Пирин също трябва да мине през такава оценка. Нено Димов уточни, че решението дали ще се обжалва постановлението на ВАС все още не е взето:
 
„Искате да дам отговор, преди да съм се запознал с каквото и да е било. Нека експертите видят какви са мотивите на съда и тогава ще ни предложат решение и в рамките на законовия срок ще предприемем или не съответните действия. Моята принципна позиция, че такива документи не трябва да имат екооценка, остава, но това няма значение, когато съдът е казал нещо. Защо има значение единствено позицията на съда. Това е правовата държава“, каза министър Димов.
 
Той коментира и как е бил избран международният консултант, който ще консултира министерството при промяната на концесионния договор за ски зоната на Банско:
 
„След разговор с някои от големите с по най-ниска цена. Колко ще струва, не мога да ви кажа, защото първо трябва да питам другата страна дали има нещо против да го обявя“.
 
До избора на консултант се стигна, след като стана ясно, че площта, експлоатирана от концесионера на ски зоната, значително надвишава тази, записана в концесионния договор.

По отношение на обявените вчера от Европейската комисия наказателни процедури срещу България в сектор „Околна среда“, министър Димов заяви, че не смята, че ще се стигне до реални финансови санкции.

Добавете Вашия коментар

TOP