Немски учени с важно откритие за горската ягода

18 Януари 2017 | 06:52
0 коментара
Общество
Немски учени с важно откритие за горската ягода
Биолози от университета „Будвиг-Максимилиан” в германския град Мюнхен са установили, че горската ягода блокира процеса на развитие на личинките, снесени в нея от петнистокрилата дрозофила (Drosophila suzukii) - опасен вредител по плодовите култури. Видът нанася щети на реколтите от вишни, малини, праскови, сливи, грозде, ягоди, малини, къпини и др.

Заедно с останалите растения, уязвими за Drosophila suzukii, ягодата принадлежи към семейство „розоцветни”, но има голямо предимство - лесно се поддава на генетични изследвания. Поради тази причина са използвани  много сортове ягоди за присъствието на гени на устойчивост към петнистокрилата дрозофила. Анализирано е развитието на личинките на мухите в плодовете на ягодите. Изолиран е само един щам от горската ягода, в който силно се забавя процесът на развитие на личинките. Само при нея много малко мухи са се появили на бял свят от заразените плодове.

Учените се надяват, че този щам може да послужи за основна селекция на плодови сортове, които са по-слабо уязвими за личинките на този вид плодови мухи. Една от идеите е горски ягоди да бъдат засаждани сред масивите с плодни дървета, като с привличането на Drosophila suzukii да намаляват броя на отлаганите яйца в по-уязвимите плодове и така да съдействат за намаляването на броя на вредителите в градините.

Източник: Marica.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP