Недостиг на кадри в туризма за зимния сезон в планинските ни курорти

13 Ноември 2018 | 18:32
3 коментара
Бизнес

Над 7800 регистрирани сезонни работници от трети страни от началото на годината

За зимния сезон, подобно на летния, отново има сериозен недостиг на кадри в туризма в основните изпълнителски професии. Липсват камериерки, сервитьори, бармани. Разчита се основно на сезонна заетост от трети страни, като от началото на годината над 7800 са регистрираните сезонни работници от трети страни. Това съобщиха пред журналисти министрите на туризма и на труда и социалната политика Николина Ангелкова и Бисер Петков.

Над 90 процента от сезонните работници от трети страни са от Украйна и Молдова. Тази година има ръст от над два пъти на регистрираните сезонни работници от трети страни, каза министър Бисер Петков. 

"Предизвикателството в сектор туризъм, свързано с кадрите, е огромно. Това е един от секторите, където няма безработица, а има огромна нужда от кадри, особено по време летния и зимния туризъм", каза Ангелкова. Работодатели, които имат хотели едновременно и на морето, и в планината, успяват да осигурят почти целогодишна заетост на своите служители, но тези, които нямат, срещат затруднения, посочи министърът. 

Притеснени от липсата на кадри, в хотелите в Банско са готови да разчитат на преквалифицирани кадри.

„Това е абсолютна необходимост за сектора.  Ние сме взимали служители без квалификация, имаме опит с тяхното обучение, съответно това не е лесен процес, не е невъзможен, но отнема повече време”, каза Айше Медарова, управител на хотел.

Бизнесът в родните курортите все повече посяга към работна ръка от чужбина. През тази година ръстът на регистрираните сезонни работници от трети държави е двоен.

„ Данните към този момент показват, че са регистрирани над 7800 работници от трети държави, част от тях се възползват и от удължаване на престоя от 3 на 9 месеца”, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Сред чуждите работници у нас най-голям е делът на украинци и молдовци. В Банско навлизат все повече украинци. Предимно са студенти и работят почти винаги за кратко.

„Не са особено квалифицирани но при добро желание на позиции, които могат да бързо да влязат в кондиция ще използваме техния труд и тази година”, каза Зорка Тумбакиева, секретар на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Според работодателите кризата с кадрите не е заради заплатите, защото в сектора възнагражденията гонели европейските.

„Високо квалифицираните специалисти взимат много добри заплати, според мен, и условията им не са никак по-лоши от навсякъде в Европа”, добави тя.

По данни на Министерството на туризма за последните три години има 31 % ръст на международните туристи и 38% ръст на приходите от международен туризъм.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков участват в заседанието на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. Те са представили план за действие по подписваното на 20 септември споразумение за сътрудничество между двете министерства.

Документът създава възможности за безплатно обучение и професионална квалификация на кадри за туризма в "Българо - германския център за професионално обучение". До края на годината споразумението ще се финансира със средства от Националния план по заетостта, които са насочени към "Българо -германския център за професионално обучение" на база на двегодишния план за обучение.

Обучението на кадри в туризма ще се осъществява в клоновете в Царево и Смолян. Ще се придобива професионална квалификация в направленията "Хотелиерство и ресторантьорство", както и "Пътуване, туризъм и свободно време". Ще се придобиват конкретни професии по тези две професионални направления. Учебните програми ще бъдат съгласувани с работодателите, съобразно с техните нужди. 

На този етап обаче няма механизъм как да бъдат задържани тези кадри. Националният план за действие по заетостта има задължение по обучението на безработни, не и по квалификацията на вече заети, която ще се прави по желание на работодателите. Те са тези, които до две седмици трябва да излязат с предложения по темата и мнение дали е възможно да има механизъм за задържане на кадрите в страната. 

Добавени коментари

тошко публикува:
13 Ноември 2018 | 19:53
сьгласен сьм с теб, но 540 и за 3 месеца? мисля, че не трябва никои да има работи.
Иван публикува:
13 Ноември 2018 | 19:23
Не за 400 де 520 лв ,това са много пари ,недей тека
тошко публикува:
13 Ноември 2018 | 18:34
Е кои да им работи за 400 лева да не е луд?

Добавете Вашия коментар

TOP