Нечувано задръстване за Кулата! Тапата за Гърция стигна Петрич

02 Юли 2020 | 18:44
1 коментара
Общество

Нараства напрежението и недоволството на туристи и шофьори на камиони, пътуващи за Гърция през граничния пункт „Кулата-Промахон“. Километрични са опашките от леки и товарни автомобили, които са блокирани на автомагистрала „Струма“, съобщава БНР. 

Колоната от чакащи леки коли и тежкотоварни автомобили вече е след отбивката за Петрич. Към Гърция пътуват много семейства с деца. Всички са блокирани на магистралата и не могат да излязат от опашките.

Чакането с часове и горещото време изнервиха пътуващите и недоволството расте. От областната дирекция на МВР заявиха, че не могат принудително да спират колите в районите, където има паркинги. Екипи на полицията също са на магистралното трасе:

“Създадена е организация, като товарните автомобили са престроени в аварийната лента, леките автомобили са в средната лента за движение, а лявата е свободна за автомобили със специален режим на движение“.

Причината за изключително натовареното движение към “Кулата- Промахон“ е заради затварянето от гръцка страна на три от граничните пунктове за преминаване на туристи.

Освен това Гърция не пропуска леки автомобили и автобуси на границата си с Република Северна Македония. Не е ясно докога ще бъде отворен и пунктът „Маказа“. Така целият туристически трафик от Събрия, Македония, Румъния и България се насочва към най-сигурната точка за влизане в южната ни съседка.

Нашите гранични екипи работят с пълен капацитет, но преминаването се затруднява от проверката на документите, изискуеми от гръцките гранични власти и в пъти увеличения туристопоток, заяви Лора Любенова от Гранична полиция.

Има реална опасност ситуацията да стане още по-сложна към края на седмицата, предупредиха работещи на граничния пункт.

Все още граничният с Гърция пункт “Маказа“ работи, въпреки официалната информация за неговото затваряне от 1 юли.

Очаква се заповедта на властите как ще продължи дейността му. На този етап трафикът е спокоен.

На пункта "Маказа" продължават да пристигат автомобили. Според пътуващи преминаването в Гърция става само с лична карта.

Не се изискват декларации и QR-кодове. Междувременно хотелиери от района на гръцкия град Комотини се обявиха против затварянето на "Маказа“. Според тях, това ще нанесе тежък удар на туризма и ще постави в изолация местния бизнес.

От Асоциацията на хотелиерите твърдят, че вече има масова отмяна на резервации от български туристи и сезонът в тази част на страната е пред провал. Те са изпратили и писмо до премиера Кириакос Мицотакис с искане за спешни мерки.

Добавени коментари

Муйо публикува:
03 Юли 2020 | 09:08
Такова тъпо заглавие може да напише само неграмотник, който не прави разлика между града Петрич и отклонението от магистрала "Струма" при с. Марикостиново към Петрич. Разстоянието между двете десетки километри!

Добавете Вашия коментар

TOP