Небесен спектакъл! Луните на Юпитер се виждат с просто око на 10 юни

10 Юни 2019 | 11:24
0 коментара
Любопитно
Небесен спектакъл. Днес луните на Юпитер се виждат с просто око.
 
Най-голямата планета в слънчевата система е толкова близо до земята, че небесните тела около нея могат да се наблюдават само с бинокъл.
 
Луните на Юпитер могат да бъдат видени в рамките на 24 часа, с различен интензитет и продължителност в различните краища на света. На този ден Слънцето, Земята и Юпитер се подреждат в права линия, а нашата планета се намира по средата. Това прави наблюденията на газовия гигант особено интересни. Юпитер все пак ще се вижда в детайл с помощта на малък телескоп.
 
Най-ефектни за любителите на космоса са нейните цветове, райета и петна. Ще се виждат и четирите най-големи луни на планетата. До момента учените са открили общо 79 луни на гиганта. 53 от тях имат имена, а останалите 26 все още чакат официално именуване.

Космическият апарат на НАСА “Юнона” в момента се намира в орбита около Юпитер и постоянно изпраща впечатляващи кадри от газовия гигант. Тя е петата по отдалеченост от Слънцето планета и най-голямата в Слънчевата система.
Небесният гигант е известен на човечеството още от древни времена, и присъства във вярванията и митологиите на много култури. Планетата е именувана от римляните и носи името на техния бог Юпитер.
 
Основната част от общата маса на планетата е водород; една четвърт от масата й се състои от хелий. Наличието на ядро не е потвърдено. Бързото въртене на планетата ѝ придава формата на сплеснат сфероид.
 
Тя има почти незабележим пръстен от прахови частици, както и изключително мощна магнитосфера.
 
Ганимед, е най-голямата луна на Юпитер и при днешния феномен може да бъде видяна дори само с бинокъл.  

Добавете Вашия коментар

TOP