Не включвайте климатика в колата веднага след стартиране на двигателя

04 Август 2018 | 11:57
0 коментара
Любопитно

В днешното забързано ежедневие колата се е превърнала по-скоро в необходимост за нас, отколкото в лукс. А когато влезем в колата, особено в топъл летен ден, след запалване на двигателя, първата ни работа е да включим климатика. Оказва се обаче, че това просто действие може да бъде много опасно както за нас, така и за семейството и приятелите ни!

Факт е, че оставяйки колата на улицата, ние винаги затваряме прозорците, така че никой да не се качи вътре. Но в кола, паркирана на сянка със затворени прозорци през деня, може да се натрупат 400-800 мг бензен. Ако паркирате на слънце, при температура над 16 градуса, нивото на бензена ще достигне 2 000-4 000 мг, което е 40 пъти повече от допустимото.

В повечето ръководства за експлоатация на автомобили е написано, че преди да пуснете климатика, трябва да отворите прозорците в продължение на поне 2 минути, но причината не е посочена, като има само намек за по-добрата работа на автомобила.

Опасност от пускане на климатика след стартиране на двигателя

Седейки в колата, в която прозорците са затворени, хората започват да вдишват бензена, а всъщност този токсин засяга бъбреците, костната тъкан и черния дроб. Освен това той се отделя от тялото много бавно и трудно.

Медицинска обосновка

Преди да започне да охлажда, климатикът издухва целия въздух, заедно с това и бензена, който причинява рак. Ето защо, когато седнете в колата, дори и въздухът да не ви изглежда застоял и тежък, по-добре отворете прозорците за няколко минути.

Освен това не включвайте климатика веднага след стартиране на двигателя на автомобила!

Първо отворете прозорците за няколко минути, след което включете климатика. Не затваряйте прозорците за още няколко минути, докато автомобилът работи. Много от несвързаните въглеводороди, намиращи се в бензина (особено ароматни въглеводороди, като бензен), както и различни добавки, са канцерогени.

Създайте си навик да отваряте прозорците, които се намират в колата, така че тялото ви да не е наситено с токсини, защото последиците от това може да са фатални!

Добавете Вашия коментар

TOP