Не е забравен! Приятели почетоха паметта на Н.Кимчев на чаша вино в любимата му благоевградска механа "Извора"

26 Март 2018 | 11:22
0 коментара
Общество

Приятели и роднини почетоха паметта на Николай Кимчев на чаша вино в любимата му благоевградска механа „Извора”.

Сред присъстващите бе и брат му, Иван Кимчев, както и  Жорж Гатев, Александър Мановски, Васил Чолаков строителният предприемач Спас Китанов и др.

Часове наред, събралите се слушаха песните на незабравимия артист и трубадур на българската народна музика с вълнение и тъга.

В негова чест, на голям екран дори пуснаха снимки и видео на обичания от хиляди в цялата страна артист и певец.

В чест на признание приятелите На Николай Кимчев обявиха, че възнамеряват да направят предложение до кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов да има улица на негово име в областния град, както и да бъде изграден бюст паметник пред Драматичен театър „Никола Вапцаров“.

Припомняме, че талантливият актьор и певец почина 3 февруари в „Пирогов“ - близо месец лекарите в София се бориха за живота му след като инсулт го прикова на легло в кома.

Николай Кимчев е роден на 14 декември 1952 година в село Ораново, по-късно обявено за квартал на Симитли. През  1979 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство”, в класа на професор Димитрина Гюрова. От 1 юли 1979 година е в трупата на Драматичен театър  „Никола Вапцаров“, а два мандата  е и негов директор.

Много десетки са ролите, които той е изиграл на сцената в Благоевград, най значимите от които са: Манчо Вагарджиев във „Вражалец“, Буланов в „Лес“, Тезей в „Сън в лятна нощ“, Алексей в „Оптимистична трагедия“, Миша Земцов в „Жестоки игри“, Юсуф в „Чудо“, Живко в „Майстори“, Драгоданоглу във „Полите на Витоша“, Стамболов във „Величието и падението на Стефан Стамболов“, Димитър Общи в „Тайната вечеря на Дякона Левски“, Лазар в „Лазарица“, Авел в “Игра на живота и смъртта в пепелната пустиня” , Президентът в “Коварство и любов”, Куцар в “Албена” , Божо в “Двойно дъно”, Шпигелберг в “Каролина Нойбер” , Осип в “Ревизор”, Еди в „Побъркани от любов“, Станчо Квасников в “Службогонци”, Оргон в “Тартюф”, Рампо, Кумът и г-н Харизан в “Чернодрински се завръща у дома”, Бащата в “Змейова сватба”, Кармело и Фигурела в “Утешителят на вдовици”, Дядо Горио в „Човешка комедия”, Сидоров в „Делото, Немтур в „Гласовете ви чувам”, Кметът във „Вражалец”, Следователят в „Страшният съд“, Цочев в „Двубой”, Божил в „Женско царство”, Златил в „Боряна”, Старият Герак в „Гераците”.

Николай Кимчев е участвал в различни кино и телевизионни продукции като:  „Прилив на нежност“, „Време разделно“, „ Кмете, кмете“, „Жребият“, „Леталото”, „ Голямата игра” „Бронзовата лисица”, „Веществено доказателство” и  „Воевода“.

Добавете Вашия коментар

TOP