Навършват се 5 години от кървавия атентат на летище "Сарафово" в Бургас

18 Юли 2017 | 08:19
0 коментара
Общество

Навършват се 5 години от атентата на летище "Сарафово" в Бургас.

При терористичния атентат през 2012 година загинаха петима израелски и един български гражданин.

Днес на мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите. За възпоменателната церемония на 18 юли от 17.00 часа, организирана от посолството на Израел у нас, в Бургас ще пристигнат роднини на жертвите. Освен годишнината от нападението, на 18 юли е насрочена и дата за делото, което все още не може да тръгне в Специализирания съд. Очаква се заседанието на съда да се проведе в Бургас.

Припомняме, че на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака.

При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души. На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд.

Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. Ход на делото за атентата в Спецсъда не може да се даде вече в няколко заседания заради нередовно призовани свидетели. /БГНЕС


 

Добавете Вашия коментар

TOP