Навсякъде по Черноморие музиката на открито ще спира преди полунощ

15 Май 2018 | 08:19
0 коментара
Общество

Музиката на открито в морските ни курорти ще продължава до 23 часа. Това стана ясно от думите на вицепремиера Валери Симеонов на пресконференция във Варна. И сега в действащия закон има пълна забрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 7.00 часа, припомни той.

"Законът е един и той трябва да се спазва, нормите са същите и в новия Закон за шума, който е на финална права. Ако някой иска цяла нощ да озвучава, за да привлича клиенти, което да е за сметка на останалите почиващи туристи, това няма да бъде допуснато", каза още Симеонов и допълни, че и през този летен сезон контрол ще има. Прогнозите към момента за лято 2018 са чуждестранните туристически посещения по Черноморието да са с около 5% повече в сравнение с лято 2017 г., когато те бяха над 5,3 млн. и достигнаха увеличение от 5,7 на сто, каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с контролните органи за готовността за сезона.

Тя поясни, че и ранните резервации, и предварително заявените полети на морските летища Варна и Бургас за лято 2018 г. сочат ръст спрямо миналия сезон, съобщиха от Министерството на туризма.

Министърът посочи, че важен успех по отношение на морските плажове е, че броят на неохраняемите ивици този сезон ще е по-малък спрямо миналия. Благодарение на усилията на министерството плажовете, които ще останат без стопанин са 86, обясни тя.

Тези резултати ни задължават да задържим високото качество на българския туристически продукт и нарастващия интерес на туристи от висок клас. Още повече, че с големите туроператори вече договаряме лято 2019 г., заяви министърът.

Тази година 13 плажа в България са със син флаг, което означава, че предлаганото качество се повишава. При някои от тях  водата за къпане през миналата година е била оценена като "много добра“, а тази година вече като "отлична“, информира министърът.

Според данните от мониторинга на РЗИ преди началото на сезона на 5 морски плажа качеството на водата се е подобрило спрямо миналата година. Министърът обеща, че контролът това лято ще е още по-стриктен. Концесионерите и наемателите на морските плажове са запознати със задълженията си и ние ще следим дали ги изпълняват.

Проверките и на ивиците, и на местата за настаняване ще продължат, но ще бъдат правени така че да не пречат на работата на бизнеса и спазвайки българското законодателство, допълни Ангелкова. Ще следим съвместно с колегата Нено Димов дали всички преместваеми обекти са свързани към канализационната мрежа, така че да не се заустват в морето, каза още министър Ангелкова. И допълни, че това е една от причините за замърсяването на водата. Ще има санкции за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж, заяви Ангелкова.

По отношение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и морските плажове къмпингуването и разполагането на палатки на територията на морския плаж е забранено, припомни тя. Тя добави, че съществуващите от 20 години къмпинги вече не отговарят на съвременните изисквания на Закона за туризма и категоризацията, за да предлагат качествен туристически продукт.

В събитието участваха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на община Варна Иван Портних и областният управител на Варна Стоян Пасев, представители на местната власт, туристически бизнес, контролни органи, концесионери и др.

 

Добавете Вашия коментар

TOP