Навръх Преображение! Вдигат параклис, символ на родовата памет, на историческия връх Кръста

06 август 2018 | 17:41
0 коментара
Навръх Преображение! Вдигат параклис, символ на родовата памет, на историческия връх Кръста

Свещеници благословиха богоугодното дело и сложиха зехтин в основите на новия параклис.

Навръх Преображение Господне се постави началото на изграждането на параклиса „Св.Александър Невски” в подножието на връх „Кръста“, точно при 22-метровия християнски символ в село Ракитна.

Желанието е този градеж да стане неразделна част от облика на мястото, където  глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: До тук е България. Така в знак на признателност и уважение новият параклис ще бъде символ на родовата памет, която обединява предци и потомци и ще носи името на Св. благоверен княз Александър Невски.

Основополагащи първите камъни за изграждането на параклиса бяха четиримата отци, които отслужиха и водосвет на мястото. Свещениците Величко, Спас, Яне и Велизар положиха зехтин и камъните в основата на параклиса и осветиха мястото. На полагането на първите камъни на параклиса „Св.Александър Невски” присъстваха и общинският кмет Апостол Апостолов, заместник кметът на община Симитли- Евгения Георгиева, кметовете на населените места в общината, благодетели и кметът на село Ракитна основен инициатор за параклиса Стефан Костов. С доброволен труд на местните и помощта на кмета Апостолов и общинското ръководство новият параклис се очаква да бъде построен до една година. На мястото беше намерени и уникална керамика, на която се явяват десетки светци по думите на Йордан Серафимов, който е един от строителите на параклиса, вярващите ще разпознаят много от светиите.

Неслучайно е и началото на богоугодното дело. На Преображение. Празникът Преображение Господне води началото си от първите векове на християнството. За християните, Преображение носи божествена промяна, надежда, възраждане на духа. Днес празник имаше и кметът на село Ракитна Стефан Костов, а колегите му бяха приготвили две торти с много пожелания,  с които го изненадаха след полагането на основите.


Добавете Вашия коментар!