Навръх Гергьовден! Ромски празник в Симитли

06 Май 2019 | 13:16
0 коментара
Хайлайф

С агнета за курбан и музика от кмета Апостолов, с много темперамент и желание за празнуване, генетично заложени, сърцатите роми от симитлийска община празнуваха Гергьовден. Гергьовден, Гюргьовица или Едерлез както и да го нарекат, това е празникът на празниците за ромите.

А веселбата продължава цели три дни. Гергьовден е повод и добра причина и всички гастарбайтери да се приберат у дома, за да празнуват със семейство и приятели.

Празникът започна още преди обед в Крупник с приятелска футболна среща. За обяд беше раздаден вкусен курбан за здраве, голямата веселба започна по залез слънце. Големи оркестри и гласовити певци нарушиха ежедневните ритъм и спокойствие в ромските махали в Крупник и Симитли. За честит празник, ромите вдигнаха наздравица с двамата първи мъже на общината – кметът Апостол Апостолов и общинският председател Владимир Христов.

Малки и пораснали празнуваха, танцуваха без пауза и за пореден път показаха истинското лице на веселбата, когато е празник. Едерлез продължава и днес и утре. Музиката в махалата в Симитли и Крупник няма да спира, докато ромите не изпратят Свети Георги.

Добавете Вашия коментар

TOP