Навръх Димитровден: Църквата "Свети Димитър" в благоевградския квартал "Струмско" чества храмовия си празник

26 Октомври 2019 | 11:54
0 коментара
Култура

Храмов празник отбелязва днес църквата "Свети Димитър" в благоевградския кв. Струмско.

Стотици миряни посетиха Божия дом за Литургийната служба, а след водосвета  бяха осветени и 16 казана курбан, които къкреха в дворното място зад черквата.

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец - Димитровден. Християнската история, счита че Св. Димитрий се е родил в трети век в Солун, където баща му е бил градоначалник. Той тайно е вярвал в Христа, но не смеел открито да изповядва вярата си, тъй като по онова време имало голямо и много свирепо гонение срещу християните.

Една от стаите в дома си бил превърнал в молитвена, поставяйки иконите на Спасителя и на Св. Богородица. Когато Димитрий поотраснал и можел да разбира истината, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господ Исус Христос.

В народния календар празникът на св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Св. Димитър язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки - „Дойде ли Димитър, идва и снегът“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

Добавете Вашия коментар

TOP