Навръх Благовещение откриват зала за венчавки и кръщенета в комплекса на Ванга в Рупите

17 Март 2017 | 06:59
0 коментара
Общество

Навръх Благовещение – 25 март, в деня за размисъл заради парламентарните избори, ще бъде официално открита ритуалната зала за венчавки и кръщенета в манастирския комплекс на пророчицата Ванга в местността Рупите. Водосвет ще отслужи в 11 часа в събота отец Живко, ще присъстват стотици миряни.

Специални покани няма да се изпращат на никой, всеки е добре дошъл, уточни управителят на комплекса – Серафим Иванов. Иконите в помещението, където ще се кръщават деца и ще се вричат във вярност и любов съпрузи, са изографисани от академик Светлин Русев. На него Ванга заръчала да се погрижи за всички икони и той продължава да изпълнява нейната заръка. Архитектурното оформление в ритуалната зала е дело на архитект Лозан Лозанов и на племенника на отишлия си от този свят голям архитект Богдан Томалевски – Дамян Томалевски. „Залата ще се ползва и за Неделно училище, всеки мирянин е добре дошъл в неделните дни, за да чуе проповедите на свещеника”, уточни Серафим Иванов.

Все по-голям интерес има от нашенци от цялата страна да се женят и да кръщават децата си в Рупите. Досега тези ритуали се извършваха в църквата „Света Петка Българска”. Някои българи идват от чужбина, за да се венчаят тук и после пак заминават зад граница. Церемониите по сключване на брак се правят и пред храма. Младоженците водят със себе си и служител от съответната община, който провежда официалния ритуал.

„Рупите се превърнаха и в предпочитано място за кръщенета и венчавки. Все повече заявки получаваме за такива ритуали. Това е радващо, защото означава, че българите не забравят Ванга и нейната невероятна дарба и готовност да помогне на всеки”, коментира управителят на манастирския комплекс.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP