Насред пандемията: Медици специалисти от Благоевград вкупом излязоха в отпуск

08 Април 2020 | 10:13
0 коментара
Общество

„20 лекари специалисти от Благоевград са подали уведомления до петък в РЗОК, че са излезли в отпуск. Съгласно правилата в подписания национален рамков договор уведомяването става в срок от 3 работни дни от излизането на лекарите в отпуск – писмено или по електронната поща. Сред подалите уведомления са специалисти от целия спектър – кардиолози, невролози, ендокринолози, УНГ, хирурзи. Повечето от тях са в отпуск до Великден, но има и такива, които са до края на месец април”. Това заяви директорът на РЗОК – Благоевград д-р Иво Димитров в отговор на въпрос на репортер на „Струма”, породен от факта, че пациенти с направления няма къде да бъдат консултирани. За това пък ни съобщи общопрактикуващият лекар в Кочериново д-р Виктория Каракостова, която заяви, че двама нейни пациенти – единият с диабет, а другият с тежка хипертония, не са успели да намерят работещ ендокринолог и кардиолог в благоевградската поликлиника.,пише струмабг.

250 са лекарите специалисти в Благоевградска област. Шефът на Здравната каса в Благоевград добави, че действително поликлиниката е както никога празна и никой не сe заблуждава, че това е заради епидемията. Той напомни, че работещите лекари са обявили телефоните си на бланки на вратите на кабинетите и пациентите могат да им се обаждат, за да си уговорят консултации.

Потърсихме за коментар и д-р Тони Даскалов, който е управител на „Медицинския център“ в поликлиниката. Той заяви, че всички 11 лекари, които са към него, работят по същия начин както преди епидемията, и няма промяна в графиците им. По отношение на лекарите специалисти, които имат частни кабинети в поликлиниката, той предположи, че може са променили графиците си или да са излезли в отпуск.

Страхът на хората от коронавируса опразни и болничните отделения. „Хоспитализираните пациенти във вътрешно отделение на благоевградската болница в момента са 12, а преди два месеца бяха три пъти повече”, заяви началникът на отделението д-р Румен Кондев. Повечето са възрастни хора, с хронични заболявания на белите дробове, има и няколко самотно живеещи, които лекарите обгрижват. Вчера е приет с пневмония 45-годишен благоевградчанин, след като обаче е представил два отрицателни теста за коронавирус. „Пациентът е отишъл първо на преглед в спешно отделение, откъдето ме информираха, че е за хоспитализация. Изрично заявих, да му бъдат направени тестове за Ковид-19. Оказа се, че и той преди това си е правил тест, който е отрицателен. След като такъв беше резултатът и на теста в спешно отделение, го настанихме за лечение при нас. Няма как да бъде иначе, в противен случай рискуваме да пламне зараза във вътрешно отделение. Не знам какво стана с хората, които страдат от хронични белодробни заболявания. За сравнение, през февруари в отделението имаше 37 пациенти и тогава се чудех къде да ги настаня. Леглата във вътрешно отделение са 31, а сега са заети по-малко от половината. Вярно е, че хората са поизплашени, не излизат навън и не ходят дори и толкова на лекар, както преди. Това се наблюдава и в поликлиниката, където няма толкова пациенти, както преди”, заяви д-р Румен Кондев.

Добавете Вашия коментар

TOP