Очаква се хазната да завърши месец април с положително салдо от 1,6 млрд. лв.

Приходите за първите 4 месеца на годината са над 12 млрд. лв., а разходите са 10,46 млрд. лв.

Към 25.04.2017 г. събраните от НАП приходи са в размер на 6 383,2  млн. лева, което е увеличение с 355,3 млн. лева спрямо същия период на предходната година.

За периода от януари до 25 април Агенция „Митници“ е събрала 2 783,0 млн. лв., което представлява ръст от 16,1 % или 385,7 млн. лв. повече спрямо същия период на 2016 година.

Повишената събираемост се дължи на редица мерки, предприети от служебното правителство за затягане на данъчно-осигурителния и фискалния контрол.

През месеците февруари, март и април 2017 г. митническите служители са извършили над 2100 проверки с предмет акцизни стоки.

За периода 27.01.-25.04.2017 г. са падежирали облигации по вътрешния дълг с номинална стойност 363,8 млн. лв., което на практика означава, че размерът на изплатените облигации по вътрешния дълг през периода превишава общия обем на емитираните ДЦК с 143,8 млн. лева.

Размерът на държавния дълг към 30.04.2017 г. намалява до 25,2 млрд. лв., при 25,8 млрд. лв. към 31.12.2016 г.

През периода са предприети действия и като резултат е подписано ново споразумение от министъра на финансите за продължаване на договорните взаимоотношения между Република България и агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s при нови условия за присъждането на суверенен кредитен рейтинг за преминаване към стандартните условия на агенцията, което ще доведе до съществено намаляване на разходите за присъждане на кредитен рейтинг на страната.

Премиерът Огнян Герджиков оцени високо работата на служебния кабинет.

„На една висока позиция, на каквато е Цацаров, духат силни ветрове, както и на всяка висока позиция в страната”, коментира Герджиков в NOVA скандала за срещата на главния прокурор с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов в ЦУМ.

„Ние оставяме държавата в едно много, много добро състояние”, категоричен е Герджиков.

„За последните три месеца хазната е реализирала над 1,6 милиарда лв. повече приходи в сравнение със същия период от миналата година”, подчерта служебният премиер.

Според него скокът на приходите в бюджета е резултат от „добре работеща икономика и висока събираемост”.

„Всеки вторник събирах ръководствата на митниците и Националната агенция по приходите и се даваха отчети по събираемостта, защото това нещо трябва да се контролира и изисква”, посочи Герджиков. По думите му служебното правителство е преборило до голяма степен контрабандата.

„България беше длъжна да засили своята отбранителна мощ в авиацията. Ние имаме вече стари, амортизирани самолети”, каза Герджиков за поръчката за нови самолети за армията. Той подчерта, че няма окончателно решение за избора на модел и доставчик.

„Фетишизира се правото на гласуване за хора, които вече не живеят в България, плащат своите данъци в друга държава. Защо те трябва да определят какво да става в България?”, коментира Герджиков скандала със законопроекта за промяна на Изборния кодекс и въвеждането на уседналост. „Това беше прибързан ход. Пътят към ада е покрит с добри намерения”.

„Докато съм жив, ще оспорвам правото на неграмотните да гласуват. За мен хора, които не знаят български език и са неграмотни, не трябва да определят как да се управлява държавата ни. Неграмотните хора не трябва да бъдат стимулирани, защото те нарушават Конституцията, там е казано, че българският език е задължителен”, заяви служебният премиер. „Грамотният трябва да определя как се управлява държавата, неграмотният да бъде така любезен и да се ограмоти”.

„Имено специалните служби, работейки добре, констатират, че има турски граждани в България, заплашващи интересите на страната и те трябва да бъдат екстрадирани”, коментира Герджиков обтягането на отношенията с Турция.

Според него цените на газа се определят на ниво Европейска комисия и Русия, а в България трябва да се опитваме да защитим нашия интерес, но това е един продължителен процес: „Въпрос на пазарлъци”.

„Партийният егоизъм на БСП не позволява Деница Златева да продължи да отговаря за подготовката на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Това нещо дълбоко не го разбирам. Това е вторачване в собствения партиен интерес и загърбване на националния интерес”, смята Герджиков.

„Ради Найденов, служебният министър на външните работи, е една прекрасна възможност, също оценен от Бойко Борисов. Дали Ради Найденов ще приеме или не, не мога да съм сигурен”, поясни Герджиков за възможността друг министър от неговия кабинет да запази поста си.

Той заяви, че след като вече не е служебен премиер, първото, което направи е, че ще се наспи и че не се страхува от ревизия на свършеното от него, начело на правителството.