НАП: Земеделските производители дължат данък за получаваните субсидии

18 Октомври 2018 | 17:47
0 коментара
Общество

 Земеделците и тютюнопроизводителите дължат данък върху получаваните субсидии и трябва да го платят. Това стана ясно на пресконференция днес в НАП-Благоевград след среща на данъчните с кметовете от Гоцеделчевския район.

Представители на тютюнопроизводителите не присъстваха.Разяснения по данъка предизвикал напрежение през последните дни даде Росен Бъчваров-директор Дирекция" Комуникация и протокол" към Централното управление на НАП. Припомняме, че на митинг вчера в град Хаджидимово тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков обяви, че няма да плати този данък, и че ще протестира до край.

Според НАП 18 хиляди от регистрираните 50 000 земеделски производители са подали декларации за доходите си през последния месец „Темата е кампанията на НАП за облагането на доходите на земеделските производители и създалите се в последните дни обществени реакции. Стана ясно, че сме водени от един общ интерес – че законът трябва да бъде спазван.

По отношение на субсидиите на земеделците законът ясно казва, че от 1.1. 2010 г. всяка земеделска субсидия подлежи на облагане с данък върху доходите и затова няма нито правен, нито житейски спор.

Тоест отговорът на въпроса „Дължат ли земеделските производители, включително и тютюнопроизводителите, данък за своя доход под формата на субсидия?“, е „Категорично да“.

Такова вече е разбирането и на кметовете на общините, и на ДФ „Земеделие“.

Това, което дискутирахме е, че не винаги земеделските производители четат данъчните закони и по всичко изглежда, че тази информация не е достигнала до тях в желания вид и обем.

Това, което констатираме в НАП е, че причините за неспазване на закона се дължат не на умишлено поведение, не на целенасочен опит да се избягва облагане, а на чисто чистото незнание у широк кръг земеделски производители в региона. Обединихме се около мнението да информираме достатъчно рано земеделците по прост и ясен начин какви са техните данъчни задължения. Смятаме, че можем да направим така, че данъчните рискове през 2019 да станат много по-малки. От 2010 г. до сега много земеделци дължат тези пари, но не са ги платили – какво означава за НАП времето от 2010 досега? Това, което НАП прави, е да фокусира вниманието си върху доходите на земеделците през 2017 г. по отношение на данъци и осигурителни вноски. Това, което е много по-важно за НАП, е бъдещето поведение на земеделските производители – на тютюнопроизводителите и не само. Налични са около 70 000 човека, които в момента имат известни неточности в данъчните декларации, да започнат да декларират и плащат това, което дължат, от догодина – като ясно искаме да стане, че НАП няма репресивен уклон и задачата не е да се напълни бюджетът. Ангажиментът на НАП е да налага наказателни процедури по най-разумния начин и там, където една малка или справедливо малка санкция може да изиграе превъзпитаваща роля, то е достатъчно и не се налага да се поставят максималните санкции или санкции, които са непропорционално големи спрямо получената субсидия” каза на брифинга след срещата Росен Бъчваров.

Според него общият сбор от земеделци, които не са подали данъчни декларации за до април 2018 е 50 000 души, стойността на несъбрани данъци е 120 млн. Към тази група се присъединяват още 20 000 земеделци, които са декларирали по-малко от изплатената от ДФ „Земеделие“.

„Смятаме през 2019 г. да променим това поведение на земеделците – фокусът е в бъдещето. Има законова възможност всеки земеделски производител да изплати данъците си за 2017, въпреки че сроковете за това са изтегли, до края на 2018. 13 000 души в Пиринско не са подали данъчни декларации или имат грешки в подадените. Ако земеделец е получил 1000 лв. субсидия – 600 лв. от тях не се облагат, а останалите 400 лв. са облагаеми – 4%. Субсидията е лишена от осигурителен доход по принцип, а при продажба на селскостопанска продукция облагането е много по-малко”, допълни Бъчваров.

„Стана ясно, че субсидията е облагаема. Това, което пише за предходните и заключителни разпоредби за всяка година, че субсидията е необлагаема до 2014 и всяка следващата година е облагаема с данък. Това, което предложихме е облагане с данък на източника - ако е възможно хората да си декларират и така при получаване на субсидията да се удържат 10% и да не се редят на гишета. Изводът е, че хората са били неинформирани – ние сме най-близо до тях и знаем, че са притеснени, че не са си платили данъците и че ги очаква санкция. Изградихме обща позиция да има брошури, с по-лесно разбираема и ясна информация, която да не е в табличен вид. Ясно е, че данъците трябва да се платят, защото за в бъдеще, за да получават помощи хората преди това трябва да са платили данъците си. Оттук нататък всички субсидии ще бъдат обвързани с коректността на данъкоплатците. Имаме уверение, че всяка една данъчна декларация, ще бъде разглеждана индивидуално. Нито министерството, нито законът ще отмени санкцията. Ние настояваме, ако може тя да е в рамките на разумното”, каза пък Арбен Мименов-кмет на община Сатовча и председател на Камарата на тютюнопроизводителите.

„Близо 18 000 земеделци, получили субсидии през миналата година са подали декларации за доходите си след писмена покана или телефонно обаждане от НАП в последния месец. Информационната кампания на приходната администрация продължава, като се очаква броят на декларациите значително да нарасне до края на годината, допълват от НАП.

Припомняме, че през септември агенцията за приходите съобщи за 50 000 регистрирани земеделски производители, получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., които не са подали данъчни декларации и не са платили данъци върху тях. Данните бяха предоставени от Държавен фонд „Земеделие“. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения.

Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните. Национална агенция за приходите провежда и в момента информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получиха и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане.

В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина в земеделския бранш”, гласи пък прессъобщението на Националната агенция по приходите. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP