НАП с важно съобщение: Ако сте хакнати, сменете паролите си на електронните пощи и ПИК

26 Юли 2019 | 14:49
0 коментара
Общество

Важно е да комуникираме отговорно независимо от създадената ситуация, за да не се създават ненужни поводи за паника“, заяви в началото на брифинг на НАП говорителят Росен Бъчваров.

Към момента съотношението ИМА неправомерно разкрити данни и НЯМА неправомерно разкрити данни е 75% към 25%.

От НАП съветват тези граждани, станали жертва на хакерската атака, да си сменят паролите на пощите и ПИК на НАП. „Това са чисто превантивни мерки от гледна точка на допълнителна сигурност. Няма пряка заплаха за разбиване на паролите на пощите, но ние съветваме българските граждани да има такава промяна“, заяви Бъчваров.

Втората препоръка е свързана с финансови злоупотребни – да не се споделя с някой чувствителна финансова информация.

 

 

Третото нещо, което трябва да се направи, е да се прочетат съветите и препоръките към гражданите, които са публикувани в НАП. Там подробно са разказани има ли рискове от вземане на кредити от чужди лица, продажба и покупка на имущество. „Няма обаче никаква опасност за имуществото на хората или хипотетични рискове за задлъжняване на физическите лица“, потвърди още Росен Бъчваров.

Към момента приложението на НАП само разкрива, че има неправомерни данни, но не се знае какви са. Затова се извършва процес на съпоставка на всички данни, за да стане ясно какви са тези разкритите информации.

Асоциацията за отговорно небанково кредитиране заявиха, че няма опасност да се теглят кредити с изтеклите лични данни. „И преди това събитие и към настоящия момент компаниите, ангажирани с потребителско кредитиране, са предприели достатъчно мерки за идентификация на своите клиенти. Отделно от това процесът винаги включва намесата на служител, което верифицира процеса на отпускане на кредит. Кандидатстването за онлайн кредит не изчерпва процеса. Човекът, който тегли кредит, се явява пред служител на компанията и се идентифицира с документа си за самоличност”, обясни председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.

„По отношение на 189-те души, чиито пълен обем лични данни са изтекли, ние сме свързали с тези лица, за да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през имейли, телефони. Те не следва да сменят личните си карти, но за тях  е по-висок рискът някой да се опитва да злоупотреби с данните им” , обясни заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова.

Добавете Вашия коментар

TOP