НАП и МВР проверяват автокъщи в Дупница

08 Декември 2015 | 14:00
0 коментара
Криминално
НАП и МВР проверяват автокъщи в Дупница

Над 30 фирми, които предлагат автомобили на борсите край Дупница, ще бъдат проверени в съвместна операция на НАП и структурите на МВР, която започна сутринта днес, съобщиха от пресцентъра на НАП. Освен данъчните, в операцията участват служители на икономическата и криминалната полиция, експерти по разпознаване на манипулации върху рамите на автомобили и автопатрули на вътрешното министерство. Задачата на съвместните екипи е да установят произхода на средствата за купуване на автомобилите, цените и отчитането на приходите, както и данни за престъпления, свързани с търговията с превозни средства. Инспекторите на НАП вече са извършили предварителна проверка на повечето търговски дружества, които продават автомобили в Дупница, предстоят ревизии за онези, за които се докаже отклонение от данъчния режим, допълват от НАП.

Сред най-често срещаните схеми за избягване на облагане е фиктивното сключване на договори между купувача - физическо лице, и собственика на автомобила в чужбина, като по този начин посредникът при продажбата не декларира приходи и не плаща нищо.

Друга практика е да се посочват силно занижени стойности на продажбата, нямащи нищо общо с пазарните цени. Често срещана е схемата на масова покупка на бракувани автомобили в чужбина от застрахователни дружества, които в последствие се ремонтират и продават в България. Съвместните проверки на двете ведомства продължават.

Добавете Вашия коментар

TOP