Нанков: През месец август започваме участъка от Благоевград до Крупник на АМ „Струма”

06 Юни 2017 | 08:58
0 коментара
Политика

В последния момент бях номиниран за министър. Мисля, че с работата си ще оправдая доверието. Ще се допитвам до Лиляна Павлова, тъй като и нейният опит и това, което направи, показаха видими резултати, заяви новият регионален министър Николай Нанков. „Още не сме рязали лентички с премиера, гледаме да свършим малко работа. Лентичките са най-лесното”, добави той пред bTV.

Нанков посочи и какво ще се случва по пътищата в близката година. По думите му, до 2018 година ще е готов обходът на Габрово. От 2018 ще започне да се коментира и тунелът по Шипка като възможност за финансиране.

„През месец август започваме участъка от Благоевград до Крупник, който е част от АМ „Струма”. Що се отнася до работата по АМ „Хемус”, от разклона от Ябланица до разклона за Тетевен, 9 км. и 300 метра, вече имало избран изпълнител и се чака обжалването, за да може строителството да започне възможно най-бързо. „16 км и 200 метра от Белокопитово, на етап оценка сме там. Отворили сме офертите, и за тази отсечка има осигурен ресурс. Следващата отсечка, до разклона Ловеч-Плевен, това са 50 км. Там имаме 6 месеца срок за проектиране, след това предстои да бъде възложена поръчката. Остава си автомагистрала, евентуално където има тунели. Очакванията са участъкът да бъде завършен до края на мандата”, каза строителният министър.  

По горещата тема със санирането и 3-те милиона, които държавата дължи на Българска банка за развитие, Нанков заяви, че за последните няколко месеца се е забавило подписването на споразумението, за да могат да стартират тези плащания. „За 20 дни успяхме да го подпишем, още другата седмица ще започнат разплащанията по вече завършените сгради", увери той.

"Няма завишени цени при санирането. Програмата стартира на пазарен принцип”, подчерта министър Нанков. Той бе категоричен, че живущите в блоковете в Мездра и Стара Загора, които протекоха при санирането, ще бъдат обезщетени от строителя.

 „Тези блокове са на етап строителство.  Става въпрос за изключителна грешка на строителя”. Що се отнася до цената на винетките, регионалният министър успокои, че оттук нататък няма да се говори за поскъпването им. „Основен приоритет за нас е да форсираме изграждането на тол системата и електронни винетки за леките автомобили. 200 млн. лв. ще струва изграждането й, но тези пари ще бъдат приспадани. 

Към момента постъпленията от винетки са 300 млн. лв. Още първата година очакваме те да се увеличат с  80 млн. По-голямата част от този бюджет ще бъде поета от тежкотоварния трафик”, посочи министърът

 

Добавете Вашия коментар

TOP