Намалява броят на катастрофите, жертвите и ранените в област Благоевград

21 Септември 2017 | 07:18
0 коментара
Общество

Намалява броят на катастрофите, жертвите и ранените в област Благоевград. Това стана ясно по време на провел се в сряда брифинг, във връзка със специализирана полицейска операция, която ще се проведе в региона и страната по повод Европейският ден без загинали на пътя.

Началникът на КАТ „Пътна полиция“ – Благоевград старши инспектор Данаил Стоицов заяви, че в област Благоевград за втора поредна година ще се проведе европейската инициатива EDWARD – European Day Without a Road Death. Той уточни, че операцията ще се състой на 21 септември.   

Организатори на инициативата са Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ, координатор на операцията на национално ниво е Главна дирекция „Национална Полиция“ към МВР. Той посочи, че през утрешния ден на електронния сайт на МВР ще бъде публикувана информация за настъпилите ПТП със загинали и ранени участници в движението по пътищата, като тя ще се актуализира на всеки час. В рамките на операция EDWARD – European Day Without a Road Death ще има 24 – часов контрол на пътя.

По думите на Стоицов е създадена необходимата организация, като в операцията са поканени да бъдат включени държавни и неправителствени организации, Община Благоевград, Областна администрация и медиите.

Той добави, че на 21 септември на всеки кръгъл час ще бъде подаване информация за пътната обстановка в област Благоевград към МВР и гражданите ще имат възможността да се информират какво се случва на пътя.

Ст. инсп. Стоицов добави, че 6 катастрофи са регистрирани в област Благоевград от началото на месец септември. При пътно транспортните произшествия няма нито един загинал, но 7 души са били ранени. От началото на годината са регистрирани 199 пътнотранспортни произшествия – минус 55, убити са 21 – минус 10, ранени са 240 – минус 68, каза още Стоицов.

Той отбеляза, че цифрите показват, че обстановката е добра, но това не успокоява органите на реда. Пътна полиция, съвместно с Охранителна полиция, които имат правомощия по отношение на контрола по пътищата ще бъдат ангажирани да засилват проверките, като основният акцент ще бъде насочен към неправоспособните водачи, които управляват автомобили след употреба на алкохол и или наркотични вещества и техните аналози. Водачи, които са агресивни на пътя и не спазват правилата за движение по пътищата, извършвайки рискови маневри и изпреварване, което като маневра е най-опасната.

Старши инспектор Стоицов използва случая да предупреди водачите, че се очаква изключително интензивен трафик в област Благоевград около 22 септември заради серията от почивни празнични дни във връзка с отбелязването на деня на Независимостта на България.

По думите му най-натоварено ще бъде движението в посока ГКПП „Кулата – Промахон“ и Банско – Гоце Делчев – Илинден.

Областна дирекция на МВР – Благоевград е създала необходимата организация за извеждането на допълнителни сили, чиято основна цел ще бъде да подпомагат пътното движение, да регулират трафика при необходимост и при задръствания, да отстраняват закъсали или хора с проблеми от пътя, да им оказват необходимото съдействие, за да не се допускат затруднения в движението, които за съжаление са неизбежни, заради изключително интензивния трафик, който има през почивните дни.

Добавете Вашия коментар

TOP