Най-многочислената и колоритна кукерска група в Симитли закри сезона на кукерските курбани

17 Септември 2017 | 19:17
0 коментара
Общество

Сърдечна веселба сътвориха в квартал Ораново в Симитли. Традиционно по това време на годината най-многочислената и колоритна кукерска група дава курбан за близки и приятели. С веселието в Ораново се и закрива сезона на кукерските курбани, сезон, който го има само в симитлийска община.  

Площадът в квартала се препълни, два оркестъра се надсвирваха на сцената, пъстра заря обагри небето, а хората ритмично се преплитаха по улиците, разклонения на площада.

Кукерите в „Ораново” показаха, че приемствеността я има, като бяха възложили задачата по сервирането на напитките на най-малките, които се справиха отлично и не оставиха никой жаден, с пазарски колички в ръце препускаха из улиците и площада пред училището в квартала. По традиция Петър Мурджов благодари на всички спонсори, помогнали тази вечер да бъде незабравима, и специално отбеляза, че най-големият спонсор на събитието са жителите на квартал „Ораново”, които всяка година на 1 януари отварят своите врати и посрещат кукерската група с радост. 

Много музика и дълги хора съпътстваха вечерта. Два оркестъра застанаха рамо до рамо на сцената специално украсена за празника, освежена с нов надпис квартал Ораново и трибагреника. Веселбата започна в ранните часове на вечерта, а за да я има нея, още от предишната вечер беше започнала подготовката. Пейки и маси подредиха организаторите на една от най- колоритните кукерски групи в симитлийско, а именно на квартал „Ораново”. Всички млади по традиция се включиха в рязането на салатата, разфасоването на месото за курбана, сервирането и доброто прекарване на всички гости, които наброяваха над 1000.  Приятели от кукерски групи от цялата община Симитли, кметове пазители на традицията, гости от Македония, от кв. Грамада на Благоевград бяха на празника, за да вдигнат наздравици и да се веселят с организаторите.

Най-дългата празнична заря, специален подарък от семейство Стойчеви, които наскоро отвориха нов магазин за строителни материали в квартала,  „запали” небето над Симитли, озари го в невероятни багри и цветове, а кръшните танци и хора продължиха до сутринта с изпълненията на най-добрия оркестър в община Симитли – „Идоли”.

Добавете Вашия коментар

TOP