Наистина ли е полезно да пием много вода?

14 Юни 2019 | 14:12
0 коментара
Любопитно

Водата е жизненоважна за живота и едва ли има някой, който може да го оспори.

За нормалното функциониране на тялото е важно да се поддържа баланс на течностите – приетите да са равни на изразходваните.

Но колко вода трябва да пием и защо? Този въпрос е особено важен през лятото, когато горещините увеличават риска от дехидратация. Повечето от нас възприемат водата като даденост, без да се замислят за нейните безбройни полезни качества. Тя спомага нормалното функциониране на организма и е верен спътник в борбата с килограмите.

Средно по 8 чаши вода на ден ще ви помогнат да сте в топ форма. Това прави средно около литър и половина. През лятото и когато спортуваме активно трябва да пием повече вода.

Английски лекари обаче смятат, че това количество е недостатъчно, ако редовно пием чай, кафе, алкохолни или газирани напитки.

Причината е, че две големи чаши кафе унищожават ефекта на четири изпити чаши вода. Те препоръчват да се добавя по чаша вода за всяка изпита чаша кафе, чай или вино.

Други лекари обаче смятат, че употребата на повече вода вече не е полезно, даже има обратен ефект.

Според тях прекомерната хидратация може да бъде също толкова опасна, колкото дехидратацията, а хората с бъбречни проблеми са най-уязвими.


Всъщност количеството вода, което трябва да изпием, зависи от степента ни на активност, от метаболизма, от годините и дори от пола.

Добавете Вашия коментар

TOP