Наградиха личностите на годината в Благоевград

06 Октомври 2018 | 10:36
1 коментара
Култура

Тържествена сесия и церемония по връчване на наградите „Личност на годината” се състоя в Благоевград в петък вечерта по повод 106 години от освобождението на Горна Джумая /старото име на града/ и Пиринска Македония. 

Заседанието на общинския съвет започна с химните на България и Европейския съюз. Кметът на община Благоевград - д-р Атанас Камбитов, председателят на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията - Цветан Цветанов и председателят на местния парламент - Радослав Тасков, поздравиха присъстващите в препълнената зала на ДТ „Никола Вапцаров“

„106 години от присъединяването на Горна Джумая и Пиринска Македония към Майка България! На тази дата през 1912 година се сбъдва най-големият блян на нашите предци – оковите на поробителя са скъсани завинаги! Свобода, за която хиляди герои дадоха своя живот пред олтара на Отечеството! Жертваха себе си, за да може Пиринска Македония да застане редом до Княжество България и Източна Румелия, където Нейно Величество Свободата възтържествува 34 години по-рано. Нашият край застана там, където му е мястото, в границите на неделима, независима, свободна и обединена България. Свобода, платена с юнашка кръв, майчини сълзи, озлочестени жени и опустели къщи. Борба, в която хиляди паднаха  в  бой, но не изгубиха  вяра. Борба, в която свидните синове на България изписаха с кръвта си – „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ“, а призивът им отекна в цяла Европа. На 5.10.1912 г. става факт второто освобождение на Горна Джумая“, каза в част от тържественото си слово кметът д-р Камбитов.

„Длъжни сме да имаме историческа памет, да предадем историята на България, на Пиринския край непокътната, непроменена, неизкривена. Историята, която не само трябва да бъде научена, но и разбрана. Длъжни сме, но правим ли го? Това е въпрос,  който всеки от нас трябва да си зададе и честно да си отговори. Гордея се, че  съм кмет на Благоевград! Гордея се, че заедно с Вас възродихме и си подарихме  празник, както на нас, така и на потомствата, които идват след нас. Вечна памет на героите! Бог да пази Благоевград!“, завърши словото си Камбитов.

Бяха наградени отличените като „Почетен гражданин“ - Константин Цеков, проф. д-р Крум Кацаров и посмъртно -  големия актьор Николай Кимчев, за когото бяха излъчени и кадри от филма „Сърце от светлина“.

„Личност на годината“ в категория „Бизнес“ е Милена Ризова, във „Финанси“ - Захарин Ханджийски, в „Здравеопазване“ - Славка Карабельова, в „Принос за културата“ - Марина Кунгелова, в „Спорт“ - Стоян Сотиров, в „Образование“ - директорът на XI ОУ Марияна Митова, в „Право“ - съдия Серафимка Мадолева, в „Здравеопазване“ -Таня Иванова, в „Морал“ -  отец Светослав Кючуков, в „Съхранение на традициите“ - Дончо Ангелов, в „Пример за гражданска ангажираност“ - гл. инспектор Петър Зашев, инспектор инж. Кирил Бойчев и Емилия Канайкова, в „Медии“ - Валери Младенов. Ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев бяха отличени с приза „Пример за професионализъм и гражданска ангажираност“, „Карлсберг България АД“ бяха наградени за „Отличен партньор на община Благоевград, Катя Сейменска и Мариана Радева бяха наградени в категория „Хора в неравностойно положение“. По време на събитието кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов награди на носителите на стипендия „5 октомври“ за 2018/2019 година, като обяви намерение следващата година да направи всичко възможно наградите да са повече.

В музикалната програма взеха участие  Биг Бенд – Благоевград, емблемата на Пиринския край - Ансамбъл „Пирин“, Хор „Ален мак“, Вокално студио „Фа диез“, Александрина Механджийска, Дуо „ЕЛИАН“, Музикално училище „Престо“.

Добавени коментари

до Шопова публикува:
07 Октомври 2018 | 11:05
Нормална ли си ма? Какъв принос има Марина Кунгелова за културата? Паснахте си, от една кръвна група сте, и двете сте к....и, за друго не ставате. Тая що к.р строши за да преживява, нема толко километри в Европа. А за сина й наркоман Божо-въжето да не говорим, що майки разплака това копеле, бог баши но не прощава, тъпкано ше им го връща.Боклуци.

Добавете Вашия коментар

TOP