Наглост! Защитата: Обвиненият не е шофирал колата от катастрофата с Милен Цветков

23 Април 2020 | 10:23
2 коментара
Криминално

Кристиан Николов, който е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков, при жестоката катастрофа, не е шофирал колата, която удари автомобила на журналиста.

Това пледира пред Софийския градски съд адвокатът му Любомир Таков, който поиска магистратите да го оставят без никаква мярка. Заседанието по мярката на Николов започна в 21 ч и съдебните репортери могат да го слушат онлайн. Николов участва по Скайп. Адвокатът посочи още, че разследващите не са изследвали дали причината за смъртта е катастрофата или неадекватните действия на очевидците, включващи ваденето на Цветков от колата, въртене на главата, сърдечен масаж, пише вестник Сега.

Според адвоката има само един свидетел, който сочи Николов за водача на Аудито, което се блъсна в колата на Цветков, докато изчакваше на червен светофар. Този свидетел обаче е служител на столичния “Метрополитен” и това го прави ненадежден, смята защитата. Адвокатът изтъкна още, че няма лицева идентификация, нито разпознавания. А описанието “нормално слабо телосложение, набола брада” се отнасяло за повечето български младежи. “Няма достатъчно доказателства, че Николов, а не друг е управлявал” Ауди-то, каза адвокатът.

Той отрече и тезата на прокуратурата за умисъл в катастрофата, тъй като Николов и Цветков не са се познавали. Пледира още, че оставянето на клиента му в ареста, би било репресия. И съдът не трябва да се произнася заради обществените очаквания.

Самият Николов поиска от съда по-лека мярка, за да продължи образованието си и обеща да не се укрива.

Часове по-рано прокуратура обяви, че е предявила ново, по-тежко обвинение на Кристиан Николов. Обвиняемият Николов, при управление на Audi Q7 нарушил правилата за движение по пътищата, като се е движил със скорост над разрешената и не спрял при приближаване на кръстовището при червен светофар. В следствие на това умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков.

Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал автомобила след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам, твърди обвинението. И допълва, че Николов е застрашил живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място. НК предвижда от 15 до 20 години или доживотен затвор за това престъпление. Предварителното заключение на аутопсията сочи, че вследствие на удара на Цветков са били причинени множество несъвместими с живота травми – счупване на ребра, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада, сочи прокуратурата.

Пред съда прокуратурата пледира, че въпреки началния етап от разследването, са събрани достатъчно непротиворечиви и допълващи се доказателства в подкрепа на обвинението. Обвинителят цитира близо 10 свидетели, че Николов е управлявал автомобила. Прокурорът се позова на огледа на местопроизшествието, липса от следи от спирачен път, състоянието на колите след катастрофата, експертизата на записите от камерите. Той подчерта, че Николов се е движил със скорост значително над 50 км в час и без да намали и спре на червения светофар, е блъснал отзад автомобила на Цветков. Обвинението твърди, че Николов управлявал е след употреба на различни наркотици. Това сочи, че той съзнателно се е качил при ограничени възможности да реагира адекватно. Разчитал е само на шанса да не се стигне до катастрофа.

Обвинението смята, че има реална опасност Николов, който е студент в Германия, да се укрие или да и да извърши ново престъпление.

Записи от камери в района на катастрофата показват как джипът, управляван от Кристиан Николов, помита колата на журналиста и по чудо 6-ма пешеходци се разминават със смъртта.

Майката на Кристиан получи обвинение за катастрофата

Преди ден прокуратурата повдигна обвинение на майката на 22-годишния младеж. В сряда прокуратурата съобщи, че другите двама пътници в джипа – Симона Цветкова и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, са обвинени за затаяване на истина пред разследващ полицай от СДВР. Според обвинението те съзнателно затаили истина за факти и обстоятелства, свързани с делото срещу Николов за предизвикания от него инцидент. И двамата са на свобода срещу гаранция от по 10 000 лева, съобщи прокуратурата.

ГЕРБ предлага по-тежки санкции за водачи с алкохол и дрога

Народният представител Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни по БТВ, че още в четвъртък ще предложат вдигане на наказанията за водачи, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и на дрога. Изменения ще има в съответните състави от Наказателния кодекс, предвиждащи различни санкции. В общи линии ще бъде предложено вдигане на размера на лишаването от свобода, както и на глобите.

ГЕРБ щели да предложат и промени в закона за движение по пътищата, с които да се отнема регистрация на МПС до 5 години при управление на МПС с алкохол над 1,2 или наркотици. Десислава Атанасова обяви, че лидерът на БСП Корнелия Нинова лъже, че ГЕРБ са предлагали намаляване на наказанията за дрогирани шофьори. Тя твърди, че законопроектът, за който говори соцлидерката, бил подкрепен и от всички членове на здравната комисия от БСП.

Колегата й Красимир Ципов пред БНТ добави, че ще се увеличи наказанието за шофиране под въздействието на наркотични вещества – при от 1 до 3 г. затвор и от 500 до 1500 лв. глоба, то се предлага да стане от 1 до 5 г. затвор и между 1000 и 5000 лв. глоба.

За причиняване на смърт и тежка телесна повреда се предлага наказанието да е от 5 до 15 г. затвор, а не от 3 до 15 г, както е сега, а при особено тежките случаи вместо от 5 до 15 г. да се лежи от 6 до 20 г., каза Ципов.

По думите му въпреки че през последните години са произнесени множество осъдителни присъди с големи срокове, явлението продължава, за три години имало няколко хиляди заявителски материала и затова с цел превенция наказанието трябва да се повиши.

Ако шофьорът не желае да даде кръвна проба, а е употребил наркотици, колата ще се дерегистрира от 1 до 5 г,, а книжката на шофьора ще се отнема за между 1 и 3 г., а не до 2, както е сега.

Ципов изрази надежда промените да бъдат разгледани в парламентарните комисии още идната седмица. Той добави, че има съгласие и от депутати от други политически сили – Воля, Обединени патриоти, ДПС.

Добавени коментари

Червен утайка от Винпром Карнобат публикува:
23 Април 2020 | 13:01
Май и адвокатът трябва да се тества за консумация на тежки опиати! Колата сама се е управлявала, а наркоманът убиец е седял на седалката до автопилота!
Мнение- публикува:
23 Април 2020 | 11:55
Ако не бяха нагли нямаше да са УБИИЦИ! И не само НАГЛИ, но и ЦИНИЧНИ! Всички-не само Николов,но и майката и адвоката! Това са родени,закоравели убиици!

Добавете Вашия коментар

TOP