Надписи на български върху пълнителите на терориста от Нова Зеландия

15 Март 2019 | 12:01
0 коментара
Криминално

Надписи на български език и знаменателни за българската история събития и личности стоят върху пълнителите на терориста, който участва в нападенията срещу джамиите в новозеландския град Крайстчърч, при което загинаха над 40 души.

Както вече е известно 28-годишният австралиец Брентън Тарънт е извършителят на едно от нападенията, като дори успял да излъчи видео на живо как избива мюсюлманите. В Туитър, пък пусна манифест, в който обяснява и мотивите за действията си.

Профилът му в социалната мрежа вече е закрит, но колегите от италианския вестник "Република" успели да изтеглят част от снимките му, в които е снимал пълнители за своето оръжие, върху които е изписал исторически имена, борили се главно срещу Османската империя, както и битки, при които тя е била разгромена.

На италианските колеги им направило впечатление на Себастиано Вениер - венецианският дож, който е начело на коалицията при битката при Лепанто, както и на Лука Трайни - екстремист, който уби шестима африкански имигранти през миналата година.

На единия от пълнителите обаче е изписано на английски "Проходът Шипка - 1877-78".

Изписани са и имената Фружин и Константин II Асен - синовете на цар Иван Шишман и цар Иван Срацимир, водили до последно съпротива срещу османското нашествие. Името на Фружин дори е изписано на кирилица, както и "Битка при Булаир - 1913" - велика битка от Балканската война край едноименното село в Източна Тракия, при която около 10 хиляди българи разбиват над 37 хиляди души от войската на Османската империя. 

На въпросните пълнители също на кирилица е изписано "Сражение при Кагуле - 1770" - битка от една от множеството Руско-турски войни, завършила с разгром за Османската империя. Присъстват още надписи на сръбски с имената на Новак Вуйошевич - черногорски герой от битката при Фундина между Черногорското княжество и Османската империя, Байо Пивлянин - известен хайдутин от 17 век, борил се османците по земите на днешна Херцеговина. Място намират и битката при Виена, при която е спрян похода на Османската империя към Западна Европа и името на Карл Мартел, който пък спира нахлуването на арабите - пак в Западна Европа. 

На тях е и Александър Бисонет, който извърши нападение срещу джамия в Канада през 2017-а и др.

Добавете Вашия коментар

TOP