Надежда Въндева издаде книга за своите баща и дядо войводи

24 Октомври 2017 | 13:52
0 коментара
Култура

Вчера, в деня на 124-годишнината от основаването на ВМОРО, която впоследствие прераства във ВМРО, в благоевградския Регионален исторически музей  учителката пенсионерка Надежда Въндева представи книгата си „Баща и син – войводи в Македония“.

С топлота и подкрепена с много факти дъщерята на Струмишкия войвода на ВМРО Георги Въндев и внучка на Въндо Стария войвода разказва в книгата си за своите най-близки родственици.

Татко й - Георги Въндев, със своята чета ръководи защитата на Петрич, когато на 19 октомври 1925 година след пограничен инцидент хилядна  гръцка войска нахлува в Петричко и се опитват да отцепят част от територията на България. В необявената война участва даже и гръцка авиация. В книгата си Надежда Въндева подробно описва тези събития. Внучката разказва и за дядо си Въндо войвода, който през 1907 година е отровен в затвора „Еди Куле“ в Солун.

Книгата беше представена от доц. д-р на историческите науки Димитър Тюлеков и д-р Кирил Алексиев, експерт в РИМ – Благоевград. Книгата е издадена с помощта на Македонския научен институт и ВМРО.

Добавете Вашия коментар

TOP