Надежда: Визите за САЩ ще паднат „до година, година и нещо“

13 Февруари 2020 | 14:07
0 коментара
Общество

Българският премиер Бойко Борисов изрази надежда, че американските визи за българи ще паднат „до година, година и нещо“.

Надеждите му бяха подхранени и от посланика на САЩ в България Херо Мустафа.

„Помощник-секретарят по консулските въпроси на Държавния департамент на САЩ ще пристигне в България през март 2020 г., за да проведе разговори за евентуално отпадане на визите за български граждани“, съобщи US дипломатът Мустафа при откриването на първата сесия на Стратегическия диалог България – САЩ. Премиерът Бойко Борисов, който присъства в началото на срещата, обясни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп лично повдигнал въпроса за премахването на ограничението, и изрази надежда, че това ще се случи в рамките на „година, година и нещо“.

Включването на България в Програмата на САЩ за безвизово пътуване безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно

Това каза ден по-късно Борисов на заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър, който бе на посещение в България.

„От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика“, заявил българският премиер.

„Ние сме готови да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застават твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността, отговорността и ролята, която хората, заемащи публични длъжности, играят за гарантирането на доброто управление“, каза Палмър.

„Няма да загатвам предварително конкретни решения“, каза Палмър. Забраните за влизане в САЩ, наложени на хора, заемащи публични длъжности и уличени в корупция, могат да се обявяват публично. Този инструмент Вашингтон прилага по целия свят. Досега за хора от България това не се беше случвало.

Добавете Вашия коментар

TOP