Над 90 милиона лева е печалбата на фирми, нелегално изнасяли дефицитни лекарства от България в чужбина.

Това съобщи NOVA, позовавайки се на свои източници в разследването.

То съсредоточи общественото внимание, след като при акции на ГДБОП в събота бяха задържани 7 души.

Това са фармацевти и лекари, заподозрени в организирането на схемата. При нея скъпоструващи лекарства са незаконно изнасяни от болници и аптеки, за да бъдат препакетирани и продавани в Западна Европа.

По единия снабдителен канал лекари са изписвали медикаментите, заплащани от НЗОК, но те не са стигали до пациенти, а са били изнасяни от лечебните заведения.

В другия случай лекарствата са взимани от аптеки. И в двата случая резултатът е дефицит на медикаменти като жизненоважния за диабетиците инсулин, както и на лекарства за онкоболни, които страдащите от тези болести у нас няма как да си набавят.

Те обаче носят десетки милиони на злоупотребителите. От тях обаче все още няма хора с повдигнато обвинение, като разпитите продължават.

Единият от арестуваните прези уикенда е сириеца Амир Мохамед Ал Хусаини – той е фармацевт и собственик на фирма за търговия на едро с лекарства.

След акцията неговия офис е затворен, а той не може да бъде намерен на адреса.

Акцията на МВР дойде след като депутатите приеха бюджет на НЗОК, където се забранява на касата да плаща за т.нар. нови лекарствени терапии – лечение с медикаменти, които до този момент не са внасяни в България и наскоро са получили разрешение за продажба в Европа.

Пациентски организации нарекоха решението „геноцид” над болните у нас, предвид също дефицитът на лекарства заради незаконни схеми като вече разкритата.

Същевременно от това лято в здравното министерство работят по законови промени, с които да се въведе списък на лекарства, които не могат да се изнасят.

Според представители на фармацевтичния бранш обаче това няма да реши проблема.

Така или иначе казусите около медикаментите са само част от видимите проблеми в здравеопазването – една от най-противоречивите сфери на държавната политика у нас.

Тази есен оставка подаде здравният министър Николай Петров след по-малко от 6 месеца на поста. Това беше десетият ръководител на здравеопазването за последните 8 години в България.

Анестезиологът напусна заради информация в журналистическо разследване, че може би е злоупотребил с влияние при обществени поръчки по времето му като шеф на ВМА.

Той беше заменен на поста си от финансиста Кирил Ананиев.