Над 8500 души са запазили работните си места в Благоевградско и Кюстендилско

19 Септември 2020 | 11:05
0 коментара
Общество

Над 8 500 работници от областите Благоевград и Кюстендил са запазили работните си места благодарение на оздравителната мярка за бизнеса 60:40, съобщиха от Бюрото по труда. 

А над  350 са  собственици на фирми ,които са одобрени и са получили финансова помощ, за да се справят с последствията от пандемията. Те са от най-различни сфери - туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, производство и търговия.

Бизнесът в Благоевградска област започва да се стабилизира след големите загуби, които собствениците претърпяха във връзка с ограничителните мерки заради разпространението на COVID-19. Някои от фирмите разширяват дейността си, отварят се и нови. Това води до раздвижване на пазара на труда и търсене на работна ръка. Марио Лазаров търси да наеме на работа в шивашката си фирма 20 души.

"Качеството на работната ръка не е чак на това ниво, на което трябва да бъде. Трудно се намират качествени работници. Трябва да си ги произведеш, трябва да си ги отгледаш, трябва да си ги обгрижиш”, казва той.

Бизнесът му не е пострадал сериозно от разпространението на COVID–19, дори смята да разкрие 2 нови цеха.

Георги Михайлов открива фирмата си за монтаж на аудио и визуална техника в началото на пандемията.

"Видеонаблюдението и системите за сигурност са неизменна част от бизнеса в днешно време, тъй като няма как хората да оставят обектите си безконтролно и без наблюдение, така че има определени сфери, без които няма как. Бензиностанциите както не спират, така е и този бизнес”, обяснява той.

На трудовата борса в Благоевград се обявиха около 60 позиции за младежи до 29 години.

"В сферата на услугата и търговията, в сферата на хотелиерството, също така и в сферата на преработващата промишленост”, казва директорът на Агенцията по заетостта в Благоевград Станислава Поповска.БНТ

Добавете Вашия коментар

TOP