Над 71 процента от домакинствата в Пиринско с достъп до интернет у дома

12 Декември 2019 | 13:57
0 коментара
Общество

71,1% от домакинствата в Благоевградска област имат достъп до интернет в домовете си при средно 75,1% за страната. Това сочат резултатите от проведеното през 2019 г. изследване за използването на информационни и комуникационни технологии /ИКТ/ в жилищата, съобщават от Териториално статистическо бюро „Югозапад”. По този показател област Благоевград заема петнадесето място заедно с Враца сред 28-те области.

За последните осем години използването на ИКТ в Пиринския край се е увеличил с 16,2%.  

Относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 години в региона, които регулярно използват интернет (всеки ден или поне веднъж седмично), е 65.2%, като спрямо предходната година е отбелязано увеличение от 4.0 проценти пункта.

В област Благоевград мъжете са по-активни при регулярното използване на интернет като техният относителен дял е 67.0%, докато за жените той е 63.2%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет в област Благоевград по образование – докато 91.5% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, то едва 36.6% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя. Редовно използващите интернет със средно образование са 67.5%.

Добавете Вашия коментар

TOP