Над 70 изпълнители от три поколения на сцената на "Пирин фолк" в Сандански

20 Август 2018 | 13:03
0 коментара
Култура

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство „Пирин Фолк“ Сандански.

За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – „Детски Пирин Фолк“.

На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от всички краища на България, както и едно дете от Македония, ще мерят сили в изпълнителското изкуство на живо на песен от македонска фолклорна област. Те ще изпълнят красиви, различни от миналогодишното издание и не толкова познати македонски песни, като по този начин се затвърждава идеята на организаторите от сцената на „Пирин Фолк“ да се популяризира и разпространява фолклорното ни песенно богатство. Специални гости с рецитал ще са три поколения певци Гоцеви: емблемата Георги Гоцев, син Иван и внук Георги. Те ще поднесат специална изненада на публиката. След тях, отново символ на приемственост между поколенията, ще се изявят фолклорната икона Гуна Иванова и внучките й Ива и Велислава Костадинови.

На 25 август ще се проведат двата конкурса: за авторска македонска песен и за изпълнителско изкуство. Във всеки от тях ще чуем 15 песни, като тази година участие ще вземат 6 дуета и 1 трио. Сред участниците са както изпълнители с над 20 години на сцена, така и скоро започнали професионалната си кариера певци. Специален гост с рецитал ще е македонската звезда Наум Петрески, който ще зарадва, както със свои стари, така и с нови песни.

На 26 август ще се състои Галавечерта с награждаване на победителите. Специалните гости ще са Вили Рай, която ще представи микс от песни, изпълнявани на сцената на фестивала, както и емблемата на македонската песен Румяна Попова. За всички свои почитатели тя е приготвила рецитал с композиции от новия си музикален албум.

„И тази година мотото на фестивала е „Магията на традициите“ – продължаваме с основната си цел за завръщане към изконното, традиционно македонско звучене и визия на Пирин Фолк“, споделя директорът Ненчо Касъмов. „Като фестивал с най-голямо медийно отразяване и трите вечери ще се предават директно по Фен Фолк ТВ, Фен ТВ, БНТ Свят, а Галавечерта и по БНТ1, по радио „Зорана“ и радио „Белла“, както и в YouTube и Facebook“, допълва той.

Добавете Вашия коментар

TOP