Над 600 миряни се събраха на традиционния селски събор по повод Симеоновден в благоевградското село Дебочица

01 Септември 2018 | 20:29
0 коментара
Култура

Над 600 миряни се събраха на традиционния селски събор по повод християнския празник "Св. Симеон" в благоевградското село Дебочица.

Кметският наместник Добрин Хамбарджийски заедно с помощници на майстор готвач Любомир Мечкарски от село Падеш и Паиси Т. сготвиха вкусен курбан, за който бяха осигурени 7 овце. Курбанът бе осветен от отец Вальо.

От микрофона кметът Хамбарджийски благодари на всички гости на курбана, като им пожела здраве и късмет на тях и семействата им, като подчерта, че село Дебочица е едно най-слънчевите, най-тихите и най-спокойните места и напълно отговаря за прекрасна вилна зона, където човек може да отдъхне сред красивата природа и да избяга от шума на градския живот. 

Специално за празника дойдоха и гласовитите баби от Черниче, от които две са израснали в село Дебочица. Те поздравиха гостите с любими песни. За събора дойдоха и комшиите от съседната Република Македония с корени от китното село Дебочица.

Много баници и погачи, бяха осветени и раздадени за здраве, специално донесeни от гостите, но с най-хубавата погача се похвали кметският наместник Добрин Хамбарджийски.

 Със стилна македонска музика, песни и хора съборяните прекараха един незабравим празник.

Кметският наместник обеща традицията да продължи и другата година да превърне събора в още по-голям празник.  

Добавете Вашия коментар

TOP