Над 450 000 демонстранти демонстранти излязоха на протест в Барселона, часове след решението на правителството на Испания, да свали регионалното правителство на Каталуния и да насрочи нови избори до 6 месеца, предаде NOVA

Протестът бе организиран няколко часа след изявлението на испанския премиер Мариано Рахой, който обяви, че е задействан член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта. Към шествието се присъединиха и премиерът на автономния регион Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство.

Към протеста се присъединиха и премиерът  Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и др.
Към протеста се присъединиха и премиерът Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и др.Източник: БГНЕС/ ЕПА

Заради демонстрацията е спряно движението по някои улици. Хора носят "естелада" - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта.

Те скандират "Права, самоуправление и свобода за двамата Жорди".

Демонстрантите искат и освобождаването от ареста на лидерите на Национална каталунска асамблея и Омниум куртурал Жорди Санчес и Жорди Куишарт.

Кметицата на Барселона Ада Колау, която отказа да подкрепи декларацията за независимост на Каталуния въз основа на резултата от референдума на 1 октомври, също разкритикува централното правителство, като нарече действията му "сериозна атака" срещу регионалната автономия на Каталуния. 

Централните власти в Мадрид обявиха, че ще разпуснат правителството в Каталуния и ще свикат предсрочни регионални избори, които трябва да се проведат в рамките на шест месеца. Решението трябва да бъде одобрено от Сената на испанския парламент. Това ще се случи на 27 октомври.