Над 4000 декара нови гори залесява ЮЗДП тази година

11 Ноември 2020 | 14:41
0 коментара
Общество

Повече от 4000 декара горски култури ще бъдат залесени до края на годината на територията на Югозападното държавно предприятие. 

През пролетта бяха засадени над 2100 декара в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. В есенната кампания, която започна тези дни, се предвижда нови 25 000 тополови фиданки на площ от 334 декара да бъдат залесени по поречията на реките Струма и Места, както и по някои от основните им притоци.

Продължават дейностите по почистване на освободените площи след пожара в района на Кресна и Симитли. В момента се извършва подготовка на почвата на площ над 900 декара, които до края на тази година ще бъдат залесени с над 400 000 фиданки от черен бор и космат дъб, произведени в горските разсадници на ЮЗДП.

В ход е есенната почвоподготовка и залесяване на 900 дка с фиданки и дъбови жълъди в районите на Рилски манастир, Брезник, Земен, Кюстендил, Невестино, Етрополе и други териториални поделения. Извършва се подготовка на почвата и на площите, които ще се залесяват през пролетта на 2021 г. предимно с местни широколистни и иглолистни видове. На терени, които не са възобновени досега с местна дървесна растителност и са извън зоните от Натура 2000, се предвижда създаване на медоносни култури от акация за подпомагане на пчелните семейства в дадения регион.

В момента тече кампанията по събиране на семена от различни видове дъб, бук, явор, планински ясен и горскоплодни дървета. По предварителни разчети трябва да се съберат над 10 тона, от които ще бъдат произведени необходимите фиданки за залесяване през следващите години.

Добавете Вашия коментар

TOP