Над 240 благоевградски учители получиха втора ваксина и сертификат

09 Март 2021 | 10:31
0 коментара
Общество

Над 240 педагогически и непедагогически специалисти от Благоевград получиха втората доза на ваксината „Пфайзер”. В периода 10-13 февруари се осъществи имунизацията на първата група от 246 работещи в благоевградски училища и детски градини, като първият ваксиниран бе учителката в детска градина №2 „Света Богородица” Елена Цекова.

Екипът на д-р Дафина Тачова от груповата й практика за първична медицинска помощ постави и „втората игла” на учителите.

Д-р Тачова сподели, че има и друга група от 88 учители, които са имунизирани с „АстраЗенека”. Най-добрият ефект при тази ваксина се получава, ако втората игла се направи десет седмици след първата, което се пада в началото на май.

На въпрос как хората понасят ваксината, д-р Тачова поясни, че има единични случаи на заболели след първата имунизация. Всяка доза, увери лекарката, се съхранява и използва, като на мястото на заболелите са имунизирани хора от рисковите групи измежду записалите се и чакащи над 330 пациенти. Така например е ваксиниран човек с няколко байбаса и диабет.

„Вече имаме доста сериозен опит с „Пфайзер”, защото самите ние, лекарите и медицински персонал, се имунизирахме в първата фаза. Направихме и „втората игла” на над 240 учители. Над 300 ваксини сме направили и с „АстраЗенека”. Единствено нямаме толкова опит с „Модерна”. Това, което констатираме при контактите си и поставянето на „втората игла”, е, че всъщност страничните ефекти не са по-различни от една противогрипна ваксина например. Преобладава болката на мястото на убождането, понякога има главоболие, болка в мускулите, кръста, повишена температура, но не е нещо фрапиращо, което да ни притеснява”, анализира специалистът и сподели, че са имали случай с учителка, на която след ваксината й изтръпнала една част на лицето, но на следващия ден оплакванията отшумели, подчерта д-р Тачова.

Ваксинираните с две дози получават сертификат на български и английски език. За какво точно ще служи въпросния документ, личните лекари още не са уведомени, но в тях са описани серия, номер, вид ваксина…

Добавете Вашия коментар

TOP