Над 200 жители на кв. „Старо Струмско” с подписка за денонощен контрол на замърсяванията от комините на фабриките в Благоевград

29 Ноември 2019 | 16:17
0 коментара
Общество

Нова комисия ще има към ОбС – Благоевград с основна дейност опазване на околната среда и комунално-битово обслужване.

Идеята е на съветничката Гергана Муртова и вече е подкрепена от колегите й в първата създадена комисия за изготвяне на правилник за работата на новосформирания Общински съвет. Искането е заявено в подписка до кмета и местния парламент, която завчера Г. Муртова внесе.

В нея над 200 благоевградчани, живеещи в кв. „Старо Струмско”, настояват да се предприемат спешни мерки срещу замърсяването на въздуха от комините на фабрики и предприятия. Както „Струма“ писа, акцията бе провокирана преди дни, след като заработи новата фабрика за пелети в района на фирма „Колор бокс“.

„Идеята на тази подписка е да се вземат глобални мерки за опазване на екологията в Благоевград, като на първо място е искането за създаване на специализирана комисия към ОбС. Второто искане е на всички предприятия с дейност, която изхвърля газове в околната среда, да се монтират замерващи устройства“, обясни общинската съветничка Г. Муртова и призна, че в разговор експерти им обяснили, че това е доста трудно постижимо, затова вариантът да се упражнява непрекъснат контрол е да се закупи автомобил със замерваща станция.

„Така ще могат да се правят проверки навсякъде и във време, когато институциите не работят – вечер и в почивните дни, тъй като сигналите, които постъпват за подобен тип замърсявания, са най-често след приключване на работния ден на проверяващите органи и когато на другия ден те отидат да замерват, всичко се оказва чисто и се въртим в порочен кръг и нищо да не може да се докаже. При наличие на подвижна станция всякакви замърсявания на въздуха ще могат да се документират в момента на случването им. Затова ще искаме в бюджет 2020 на община Благоевград да се заложат средства за работа на тази комисия, с които да се покриват разходи за експертни проверки и становища, когато се наложи“, обясни още Муртова. 

С внесената подписка се иска още районът на „Старо Струмско” от смесена индустриално-жилищна зона да се промени в зона с ниски емисии, тъй като непосредствено до предприятията има къщи, в които живеят семейства с деца.

При такава промяна изискванията към предприятията ще бъдат завишени и за да отговарят на тях, собствениците им ще трябва да монтират допълнителни пречиствателни филтри или съоръжения.

„Чест прави на управителя на „Колор бокс“ Петър Христов, който преди няколко дни ни покани мен и хората от квартала, които инициираха подписката, да ни разведе из предприятието си и ни показа как то функционира и къде се намират филтрите за пречистване“, разказа Гергана Муртова. „Той бе изключително искрен и ни каза дори какво липсва, за да е съвсем чисто производството, като направихме сравнение с фабриката за пелети на Чапов, която е изградена по най- нови технологии и от нея не излиза и прашинка.

Христов отбеляза, че тя е изключително модерна, а инвестицията е милиони левове, докато неговата е значително по-малка.  Разбира се, тази констатация нас не ни облекчава, тъй като от фабриката в „Струмско” излиза дим, който най-вероятно замърсява околната среда. Видях по земята фин прах от производството, който се оказа, че е от суровината, която влага, а тя бе на купчина отвън. Предложих му да го огради с предпазни завеси, които не са скъпи, но ще предотвратят разнасянето от вятъра из целия район, и той прие идеята. Впечатли ни обаче, че той самият, без да е длъжен, е платил на лаборатория от София, която да замери съдържанието на емисиите.

По думите му 80% от пушека е пара, а съдържанието на останалите 20% ще посочи подробно тази лицензирана лаборатория за негово спокойствие и за спокойствие на жителите. Оказа се, че той също живее в „Струмско”, детето му също диша този въздух и в тази връзка е лично заинтересован производството му да няма вредни емисии. Досега като общински съветник и гражданин не съм имала подобен случай собственик на предприятие да инициира среща с обществеността, да ни пусне „в дома си“, за да успокои с аргументи и доказателства, че не върши нищо незаконно и вредно и няма какво да крие“, искрена бе Гергана Муртова.

Тя отбеляза изрично, че никой в ОбС не иска да се изгонят предприятията от общината и ако има възможност общината би могла да им съдейства, като кандидатства за пречиствателни филтри и съоръжения по различни програми, за да подпомогне бизнеса, от една страна, и от друга – да осигури чист въздух за гражданите./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP