Над 200 000 българи несигурни за бъдещето си на Острова

30 Август 2019 | 13:22
0 коментара
Общество

Неизясненият статут на българите след Brexit продължава да тревожи сънародниците ни, които живеят в Обединеното кралство. Около 280 хил. българи живеят във Великобритания, според данни на Агенцията за българите в чужбина. От тях едва 45 хил. имат придобит статут за уседналост. Тези, които не са подали документи, все още имат време да го направят до декември 2020 г.

Засега е ясно, че при Brexit без сделка българите ще имат право на престой до 90 дни без виза, съобщи посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, пише Bulgaria ON AIR.

- Реклама -

Омбудсманът Мая Манолова пък настоява българските институции да проведат информационна кампания, насочена към българите във Великобритания, за да са наясно те с правата си след Brexit.

За краткосрочни посещения на Острова до 90 дни няма да се изисква виза при вариант на Brexit без сделка. До това споразумение стигнаха Обединеното кралство и ЕС, съобщи посланикът на Великобритания Ема Хопкинс.

Ще има промени обаче, ако планираме да останем на Острова за повече от три месеца, за да работим или учим. Тези правила ще бъдат оповестени през следващите няколко седмици, поясни Хопкинс.

Има нова схема за регистриране на европейските граждани, за да могат те да уредят своя статут. От 120 хиляди българи, които живеят в Обединеното кралство, в нея вече са регистрирани 54 000 чрез приложение на телефоните си, посочи посланикът и призова и останалите да изпълнят простата процедура.

Тя отрече слуховете за недостиг на лекарства или че ще има необходимост от визи. По думите ѝ Обединеното кралство много сериозно се подготвя за излизане от ЕС без сделка.

„Обнародвали сме 570 законодателни акта. Със сигурност визи за краткосрочни посещения няма да са необходими за разлика от това, което някои коментатори твърдят”, обясни Ема Хопкинс.

Тя подчерта, че сегашното правителство и премиерът Борис Джонсън съвсем ясно посочиха, че Великобритания напуска ЕС на 31 октомври.

„Все още сме напълно уверени, че през следващите два месеца ще успеем активно да проведем преговори с ЕС и че можем да постигнем сделка, която да работи за всички”, заяви посланик Хопкинс, но допълни, че все пак трябва да са готови за всякакъв сценарий, като напускане без сделка на 31 октомври.

- Реклама -

„Сделката трикратно беше отхвърляна от нашия парламент, така че е ясно, че тя няма да мине през него. Ако искаме да постигнем някакъв напредък, трябва да има промяна. Основното нещо за сегашното правителство е защитният механизъм по отношение на Ирландия. Считаме, че това е недемократичен механизъм и предвижда ангажименти от наша страна, които ние няма как да контролираме. Това е основната точка, по която преговаряме с ЕС в момента”, каза още тя пред bTV.

Хопкинс обясни, че е обичайна конституционна процедура кралицата да спре временно дейността на парламента и тя да се съгласи. През последните 60 години тя често е одобрявала подобно нещо и не става въпрос за позиция на кралицата относно брекзит.

Добавете Вашия коментар

TOP