Над 100 потомци на рода Роячки от цяла България и Северна Македония се събраха на курбан в Горно Лешко

15 Септември 2019 | 08:29
0 коментара
Общество

4 поколения на рода Роячки се събраха на вълнуваща родова среща в благоевградското село Горно Лешко. Местният храм „Успение Богородично“ се изпълни с над 100 човека от известния род, които пристигнаха от цялата страна и от Северна Македония, за да се видят със своите близки. Това бе четвърта подобна среща, на която най-възрастните  присъстващи бяха братовчедките Виктория и Рилка Роячки, а най-малкият представител на рода бе тригодишната Ема Бранимирова Роячка.

Основите на емоционалното събитие поставя народният учител Стефан Роячки, преподавал дълги години в Лешко и Падеш и издал книга за родното си село. Любопитното е, че народният учител създава и родословно дърво на рода, а неговите наследници всяка година добавят новородените потомци. Така „вековният дъб“ продължава да зеленее, да се разраства и да пази историята на известния род.

След кончината на Ст. Роячки традицията продължават първите братовчеди Красимир Роячки, който е общински съветник, и служителят в полицията Борислав Роячки. Именно те, подпомагани от дейната кметица на селото Галина Велкова, чиято майка също е от рода Роячки, се нагърбват с цялостната организация на срещата. Специално за случая бе приготвен курбан, а за здравето и благоденствието на присъстващите водосвет отслужи отец Светослав от църквата в благоевградския квартал „Грамада“. Жените от рода пък, до една изтъкнати кулинарки, приготвиха вкусни баници и десерти.

„Беше много вълнуващо. Заедно пяхме, танцувахме и се веселихме“, сподели Теменужка Тасева, докато майка й Рилка Роячка се радваше на внуците и правниците, единият от които – Антъни, сега ще е първокласник.  

Така с много положителни емоции, веселие, тостове и хора представителите на рода си пожелаха да са все така задружни, сплотени и да пазят традициите на Роячки, като продължат да се събират в село Горно Лешко.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP