Националният щаб ще засили PCR тестовете

02 Юни 2020 | 13:40
0 коментара
Общество

Националният оперативен щаб смята да увеличи изследванията за COVID-19 с PCR тестове. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, член на щаба. Той отчете, че до момента в България са направени над 60 000 изследвания с PCR тестове. "В никакъв случай не трябва да се намаляват изследванията, тъй като всички единични случай, т.нар. клъстъри, трябва да се хващат по-рано, за да се ограничават и локализират", посочи той. Ще се акцентира при тестовете върху болничните заведения и РЗИ, където съществува по-висок риск от заразяване.

Данните за изминалото денонощие показват, че в страната има 19 нови случая (от общо 1220 изследвания), като девет от новозаболелите са настанени в болница. Девет от всички нови случаи са от Ямбол, като там четирима души са оставени на болнично лечение. В София има четирима нови болни с COVID-19 - двама оставени в болница и двама на домашно лечение. Сред новозаболелите има дете на 14 години от Сливен и бременна на 39 г., но нямало опасност за жената и плода.

Регистрирани са и четири нови смъртни случая в следствие на новия коронавирус, с което починалите вече са 144-има. Мъж на 78 г. е починал в Пета градска болница в София, като той е бил без придружаващи заболявания. Останалите случаи са на мъж на 78 г. в Сливен (с диабет и исхемична болест на сърцето), жена на 66 г. от Пазарджик с диабет, която е починала в пловдивска болница и мъж на 62 г. в Стара Загора с аденом на простатата.

"Навлизаме в етап на угасване на епидемията и относително намаляване на нови случаи", отчете проф. Кантарджиев. Той подчерта, че броят на излекуваните продължава да е в пъти над новозаболелите (за вчера - почти два пъти повече). Новоизлекуваните са 33-ма, 31 от тях от София, а излекуваните вече са 44% спрямо заболелите. В болници или на пряко медицинско наблюдение по домовете си са 1271 души.

Има нов регистриран случай на заболяло медицинско лице - сестра от Сливен. Така вече има 259 болни от медицински национал, или 10% от общите случаи.

"Малкото случаи в последните дни се дължат на това, че народът разбра мерките, спазваха ги на над 90% от населението и не се поддаваха на манипулативни информации", коментира още проф. д-р Тодор Кантарджиев.

5053 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 99 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 58 (1.1%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 45 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 465, от които 12 (2.6%) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни. 

Добавете Вашия коментар

TOP