Национален парк „Пирин” с 6 системи срещу лавини

22 Февруари 2018 | 07:48
0 коментара
Общество

На територията на Национален парк „Пирин” функционират шест системи за противолавинна защита. Те се поддържат от служители на дирекцията ежедневно.

В техния периметър на действие няма задействани лавини и свлекли се снежни маси. Това стана ясно на извънредна среща  на ръководството на Дирекция „Национален парк „Пирин“ към МОСВ с представители на Планинската спасителна служба-Банско, ски и сноуборд учители.

Бяха представени действащите режими и норми в Плана за управление на НП „Пирин” във връзка с повишената лавина опасност и зачестилите инциденти с лавини на територията на парка. Карането на ски и сноуборд извън маркираните ски-писти и трасета, определени в Плана за управление от 2004 г., е забранено, а това е една от най-честите причини за образуването на лавини.

Има въведени специални режими за поведението и отговорностите на тези, които карат ски или сноуборд извън определените ски писти и трасета. Началникът на отряда към Планинска спасителна служба-Банско представи правилата за поведение при лавинна опасност. Беше направена и демонстрация за оказване на първа помощ на пострадали от лавина.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP