Наблюдавахме най - дългото пълно лунно затъмнение за 21 - ви век

28 Юли 2018 | 15:36
0 коментара
Любопитно

Любители астрономи от целия свят тази нощ имаха възможност да наблюдават най-дългото лунно затъмнение на XXI век, съобщава Би Би Си.

След като изгря на нощното небе, естественият спътник на Земята се оцвети в уникален червен цвят, заради което пълното затъмнение е наричано още „Кървава Луна“.

Природният феномен, при който светлината от Луната бе изцяло блокирана, продължи точно 1 час и 43 минути. Той можеше частично да бъде наблюдаван от Европа, Близкия Изток, Африка, Австралия, голяма част от Азия и Южна Америка.

През следващите няколко дни пък Марс ще бъде в най-близката си точка до Земята от 2003 година и ще може да бъде наблюдаван като „ярка червена звезда“ на нощното небе.

Пълното лунно затъмнение продължи толкова дълго, защото Луната премина точно през центъра на земната сянка, където тя е най-широка. „Всъщност това е може би най-дългото възможно лунно затъмнение“, заяви проф. Тим О'Брайън, астрофизик от университета в Манчестър. Тъй като Луната е относително далече от Земята, нейната орбита представлява елипса и при движението около планетата ни тя или се приближава, или се отдалечава.

Лунното затъмнение съвпадна не само с приближаването на Марс, но и с това, което учените описват като ''планетарно подреждане“ - явление, при което съседните на Земята планети се подреждат една до друга и любителите астрономи съвсем ясно могат да видят Венера, Юпитер, Сатурн и Марс на нощното небе.

Добавете Вашия коментар

TOP